Patrijarh Irinej: Nije vreme za posetu pape Franje

July 3, 2018, 7:26 am

Njegova svetost patrijarh srpski Irinej izjavio je da ostaje pri svom ranije izrečenom stavu da nije vrijeme za dolazak poglavara Rimokatoličke crkve pape Franje u Srbiju.

Patrijarh Irinej istakao je da tokom nedavnog sastanka sa državnim sekretarom Vatikana kardinalom Pjetrom Parolinom koji je boravio u posjeti Srbiji, nije bilo riječi o dolasku pape Franje.

“O tome nijednu reč nismo razmenili. Ni sa jedne ni sa druge strane. Bilo je govora o drugim stvarima, ali o tome ne. Svojevremeno sam rekao šta imam i ostajem pri tome”, rekao je patrijarh Irinej za “Blic”.

List podsjeća da je srpski patrijarh početkom godine rekao da je “zbog svega što se desilo u prošlosti i ogromnog broja prognanika iz Hrvatske veliki dio naroda protiv toga” da poglavar rimokatoličke crkve posjeti Srbiju.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, s druge strane, ocjenjuje da bi posjeta pape Franje bila od koristi Srbiji.

“Moj stav kao državnika je da bi u interesu Srbije bila poseta pape, naročito u kontekstu nepriznavanja Kosova. Teško će u budućnosti biti nekog pape koji ima više razumevanja za nas od pape Franje”, rekao je Dačić za “Blic”

Nezavisne novine

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *