Patite li od hroničnog umora problem je u varenju, a ne u glavi!

February 6, 2017, 8:46 am

Ljekari su već dugo zbunjeni sindromom hroničnog umora, stanjem pri kojem i sasvim normalne aktivnosti vode nevjerovatnom umoru kod kojeg ne pomaže uobičajeni odmor. Ne znaju se uzroci ovoga stanja, a postavljanje dijagnoze teško je i dugotrajno.

No, istraživači/ce sa Univerziteta Kornel sada su po prvi put uspjeli da identifikuju biološke uzroke ove bolesti koji možda leže u određenim bakterijama iz sisema za varenje i mikroorganizmima u krvi koji mogu da izazovu upalu.

U studiji objavljenoj 23. juna u časopisu Microbiome, tim stručnjaka opisao je kako je na 83 % pacijenata dijagnostikovao sindrom hroničnog umora (ME/CFS) analizirajući uzorke njihove stolice i krvi, te je tako napravio korak naprijed prema razumijevanju uzroka bolesti.

“Naše istraživanje pokazuje da kod ljudi sa sindromom hroničnog umora postoje odstupanja u probavnoj flori koja možda uzrokuju upale koja onda vode ka bolesti”, potvrdila je voditeljica istraživanja Maureen Hanson, mikrobiologinja i genetičarka na Univerzitetz Kornel.

“Nadalje, naše otkriće mikrobioloških abnormalnosti dokazuje da nisu istinite one smiješne tvrdnje kako je uzrok ovog stanja psihološke prirode.”

“Nadamo se da ćemo u budućnosti otkriti šta se to tačno događa s varenjem oboljelih te da ćemo pomoću promjena u ishrani ili probiotika uspjeti da izliječimo ovu bolest”, kaže profesorica Hanson.

Takođe, tim stručnjaka pokušaće da pronađe i odgovor na pitanje uzrokuju li ovo stanje, uz bakterije, i neki drugi organizmi poput virusa ili gljivica.

(receptizasve.work – Ljepota I zdravlje BiH)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *