Papa Franjo isplanirao svoju sahranu

April 2, 2024, 4:14 pm

Poglavar Rimokatoličke crkve papa Franjo saopštio je da kada bude sahranjen, njegovo tijelo neće biti izloženo na bdijenju, a neće imati ni ukrašeni drveni odar koji podržava kovčeg uglednih ličnosti, tradicionalno prisutan na katoličkim sahranama.

“Razgovarao sam sa majstorom ceremonije i uklonili smo ovo i mnoge druge stvari, jer je ritual (sahrane pape) bio previše preopterećen“, rekao je papa Franjo.

On je dodao da je sahrana njegovog prethodnika Benedikta XVI bila poslJednja tradicionalna sahrana rimskog pontifa, gdje je tijelo izloženo, javlja Ansa.

U knjizi Javiera Martinez-Brocala, „Nasljednik“, koja se sastoji od intervjua sa papom, Franja je rekao da želi da bude sahranjen „dostojanstveno kao svaki hrišćanin“.

Tokom prethodnih sedmica, Vatikan je otkazao prisustvo pape na nekoliko događaja zbog lošeg zdravlja, a Franjo (86) trenutno koristi invalidska kolica zbog problema s koljenima, prenosi RTS.

Uprkos zdravstvenim problemima, papa je predvodio Uskršnju misu na Trgu Svetog Petra, kao i bdijenje koje je prethodilo najvećem hrišćanskom prazniku.

Izvor: RTS

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *