Ovo su razlozi zašto pojedine žene ne mogu doživjeti orgazam

May 2, 2024, 6:35 am
Ponekad žene mogu imati problema s postizanjem orgazma. Iako to nikada ne bi trebao biti krajnji cilj seksa, za neke je ljude to veoma važno.

Postoji nešto što se zove orgazmički poremećaj koji se, odnosi na – odgođene, rijetke ili odsutne orgazme ili manje intenzivne orgazme – nakon seksualnog uzbuđenja i odgovarajuće seksualne stimulacije.

Da bi vam se to dijagnosticiralo, morate priznati da imate problema orgazmom, što nekim ženama nije lako. Da ne spominjemo, između 10 posto i 15 posto žena nikad nije doživjelo orgazam, a neke čak misle da to jednostavno nije moguće.

Terapeutkinja za seks i odnose Deb Laino, autorica knjige ‘The Missing Link: A Fusion of Sexuality, Psychology, Lifespan Development and You’, tvrdi da se poremećaj orgazma obično događa samo nakon što neko doživi ozbiljan stres i zato ne može postići vrhunac.

Postoji mnogo razloga zašto žene mogu teško postići orgazam, a ponekad određeni faktori mogu utjecati na to. Ključ je doći do uzroka problema.

Važno je pogledati utječe li nešto na vas fizički. Na primjer bol, bolni snošaj ili vaginizam. Mišići oko vagine mogu se zategnuti, što može dovesti do bolnog seksa. Kad se to dogodi, ženi može biti vrlo teško postići vrhunac.

Određeni lijekovi također mogu zakomplicirati stvari, kao i menopauza. Psihološki problemi često mogu blokirati osobu u doživljaju zadovoljstva. Ako je neko doživio neku vrstu seksualne traume, to može biti problem.

Ponekad terapija može biti korisna za ljude koji su to prošli. Iako se mora napomenuti da se neki ljudi također imaju problema zbog toga jer se srame seksa.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *