Ovo je službeno najstarija mačka na svijetu

November 26, 2022, 9:12 am

Mačku po imenu Flosi, koja ima skoro 27 godina – što je mačji ekvivalent za 120 ljudskih godina, predstavnici Ginisove knjige rekorda priznali su za najstariju mačku na svijetu.

Flosi živi u Britaniji i ima crno krzno u kombinaciji sa raznim nijansama braon boje. U zvaničnom priznanju od strane Ginisove knjige rekorda, ova mačka je 24.11.2022. godine zabilježila rekordnu starost od tačno 26 godina i 329 dana, navodi se u saopštenju za javnost. Iako je slabovida i gluva, Flosi je navodno dobrog zdravlja.

„Od početka sam znala da je Flosi posebna mačka, ali nisam zamišljala da ću svoj dom dijeliti sa svjetskim rekorderom”, rekla je vlasnica mačke Viki Grin, koja ju je usvojila.

 

„Ona je tako privržena i razigrana, posebno imajući u vidu to koliko ima godina. Neizmjerno sam ponosna i zahvalna što su mi dali baš nju kada sam riješila da udomim životinju”, dodala je Viki, prenosi RTS.

Flosi je bila u nekoliko domova, a u prvim mesecima života, živela je kao mače lutalica u blizini bolnice Merzisajd u Liverpulu, 1995. godine.

Najprije ju je udomio jedan radnik iz bolnice u čijem je domu živjela 10 godina. Kada je njen vlasnik preminuo, mačku je uzela njegova sestra kod koje je Flosi bila 14 godina. Sin žene je, posle njene smrti, preuzeo brigu o mački, a onda ju je poslije nekog vremena – predao volonterima Udruženja za zaštitu mačaka.

Izvor: RTS

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.