TV K3

android aplikacija

instaliraj

Ovaj gradić leži na dijamantima

Ovaj gradić leži na dijamantima

Gradić Nerdlingen u njemačkoj saveznoj državi Bavarskoj nastao je na dijamantima koji potiču od prije 15 miliona godina kada je asteroid pogodio Zemlju.

Geolozi procjenjuju da je širina asteroida bila jedan kilometar, baš kao i današnji Nerdlingen, a težio je oko tri milijarde tona.

Udarac je povećao temperaturu i pritisak dovoljno da nastane mješavina stakla, kristala i dijamanata, odnosno suevit. Procjenjuje se da je oko 72 hiljade tona dijamanata na području Nerdlingena.

Bavarski gradić Nerdlingen izgrađen u krateru nastalom od udara meteora.

View image on Twitter

Kada su milionima godina kasnije stigli prvi stanovnici, nisu ni znali da grade kuće na dragocjenom tlu.

Godinama su vjerovali da je porijeklo kratera vulkansko, sve dok šezdesetih godina prošlog vijeka nije potvrđeno da se radi o asteroidu. Suevit su koristili kao građevinski materijal, ne sluteći da se sastoji od sićušnih dijamanata; crkva sv. Jurja, kao i srednjovekovne zidine mnogo su vrjednije nego što se misli na prvi pogled.

Današnji stanovnici Nerdlingena znaju da žive na tonama dijamanata, ali ne namjeravaju da razruše grad da bi se obogatili. Za sićušno kamenje ne bi mogli da dobiju dobru cijenu, čak ni na veliku količinu, jer su manji od 0,2 milimetra.

Njemački grad profitira na drugi način; turisti dolaze iz cijelog svijeta kako bi razgledali svjetlucavu arhitekturu i posjetili muzej Ries Crater u kojem se nalaze “domaći” uzorci kratera, kao i oni iz drugih dijelova svijeta.

Srpskainfo

TV K3 aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku

Komentarišite

Your email address will not be published.