TV K3

android aplikacija

instaliraj

Otkriven najstariji solarni sistem u našoj galaksiji

Međunarodni tim astronoma objelodanio je da je otkrio dosad najstariji poznati solarni sistem u našoj galaksiji

Otkriven najstariji solarni sistem u našoj galaksiji

Riječ je o jako staroj zvijezdi, nazvanoj Kepler 444, oko koje kruži pet planeta nalik Zemlji, što upućuje na zaključak da su se planete formirale tokom cijele istorije univerzuma.

Ovaj sunčev sistem, otkriven pomoću NASA teleskopa Kepler, star je 11,2 milijade godina i nastao je u doba samog rađanja galaksije, ističe se u studiji objavljenoj u časopisu “Astrophysical Journal”.

“Zvezda Kepler 444 slična je Suncu, a udaljena je 117 svjetlosnih godina od Zemlje”, rekao je Bil Čaplin, astrofizičar sa Univerziteta u Birmingemu.

Pomenute planete, od kojih se najudaljenija nalazi na samo 12 miliona kilometara od svoje zvijezde, naprave krug oko Keplera 444 za manje od deset dana. Astronomi navode da zbog takve blizine na planetama najverojatnije nema života.

“Pretpostavlja se da je na njihovoj površini toplije nego na Merkuru, a da su atmosfera i okeani odavno nestali. Ostala je samo spržena, kamenita površina. Planeta najbliža zvezdi Kepler 444 veličine je Merkura, a najudaljenija je manja od Venere ili Zemlje. Ostale su poput Marsa”, kazao je Čaplin.

Ono što je astronome nnajviše iznenadilo je starost zvijezde Kepler 444, koja je, naime, dva puta starija od našeg sunčevog sistema.

“Nikada nismo videli ništa slično. Reč je o veoma staroj zvezdi, a tako veliki broj malih planeta čini je izuzetnom”, kazao je koautor studije fizičar Danijel Haber sa Univerziteta u Sidneju.

Astronomi mogu da izjmere starost udaljene planete pomoću asteroseizmologije, tehnike koja mjeri oscilacije zvijezde.

NASA teleskop Kepler lansiran je u martu 2009. godine sa zadatkom da u Mliječnom putu pronađe planete poput naše na kojima je život moguć.

Kepler je dosad detektovao više od 3.800 planeta, od kojih je mnogo slično Zemlji.

 

TV K3 aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku

Komentarišite

Your email address will not be published.