Osmani se obratila na sjednici SB UN, Vučić reagovao

April 22, 2024, 4:40 pm

Predsjednica privemenih institucija u Prištini Vjosa Osmani iskoristila je svoje obraćanje da, kako prenose mediji, govori o uspjesima Prištine u posljednjih 25 godina nazivajući tzv. Kosovo “šampionom demokratije”.

“Naša mlada republika pokazuje demokratiju na djelu. Sva postignuća su djelo ljudi koji su puni nade i želje da napreduju. Mi smo se podigli iz pepela rata. Vladavina prava je ono na čemu počivaju sve naše institucije što je prepoznato od najznačajnijih organizacija za ljudska prava”, tvrdi Vjosa Osmani.

Osmani je navela da je ekonomski rast od pandemije u konstantnom rastu i da je Priština stabilan partner u svijetu.

“Tvrdnje o etničkom čišćenju Srba su zlonamerne, netačne i politički motivisane od strane srpkih zvaničnika. Kosovski Srbi koji čine 3-4 odsto građana imaju sva prava na obrazovanje, i sva druga prava kao manjinska zajednica”, tvrdi Osmani.

Pravoslavne crkve i manastiri, tvrdi, “imaju svu moguću zaštitu iako godinama nije zabilježen nijedan etnički motivisan napad na njih”.

“Pokušaji destabilizacije od strane Srbije traju i 25 godina od NATO intervencije što je pokazano u nemirima u septembru kada su napadani kosovski novinari i pripadnici Kfor-a”, navela je predsjednica privremenih institucija u Prištini.

“Ovdje sam da ponovim da je Kosovo spremno da sprovede dogovoreno u potpunosti i bez odugovlačenja, dok Srbija na sve načine sprečava prijem Kosova u međunarodne organizacije”, rekla je Osmani.

Kao dio prištinske delegacije Vjosa Osmani je na sjednicu Savjeta bezbjednosti dovela nekoliko žena koje su, navodno, svjedočile o zločinima koje su počinile srpska vojska i policija.

Ona je iskoristila vrijeme predviđeno za diskusiju o izveštaju Unmika da govori o navodnim zločinima, uključujući i silovanja, nad albanskim civilima tokom 1999.godine.

Vučić: Ovo je politički teatar, nijedna reč o izveštaju

Vučić je, reagujući na obraćanje Vjose Osmani, koja je kao dio delegacije dovela nekoliko žena koje su navodno svedočile zločinima srpske vojske i policije, ocijenio da se “radi nekoj vrsti političkog teatra, pošto se od nje nije čula nijedna reč o izveštaju, ništa o poslednjih šest meseci”.

“Zašto nas niste obavestili? Ko će da bude član svake delegacije? Da li stvarno verujete da nije bilo silovanih Srpkinja na Kosovu tokom tog perioda? Mogu da vam pokažem da postoji jedna osoba koju ovde nisam mogao da dovedem kao deo svoje delegacije. To je Marica Mirić iz Bijelog Polja. Sa Kosova. Ta žena je u tom periodu bila silovana nekoliko puta, a onda zaklana. Ali to nije bila tema našeg današnjeg sastanka. O tome se radi. Molim vas sledeći put obavestite nas”, rekao je Vučić koji je pokazao fotografiju žrtve.

Povodom navoda da je prije nekoliko dana Srbija prikazala neke iranske dronove u Srbiji, Vučić je istakao da nikada niko u Srbiji nikada nije vidio nikakav iranski dron.

“To se nije desilo”, poručio je Vučić, prenosi RTS.

Predsjedavajuća Vanesa Frejzer je odgovorila Vučiću da, kada je riječ o delegaciji Prištine, “mi nemamo ništa sa tim”.

“Ovo je protokol Ujedinjenih nacija i oni daju akreditacije. Kao što su i radili sa imenima vaše delegacije”, istakla je Frejzer.

(Tekst i foto: Nezavisne novine)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *