TV K3

android aplikacija

instaliraj

Opština Prnjavor uspostavila Adresni registar, nema više adresa bb (VIDEO)

Opština Prnjavor uspostavila Adresni registar, nema više adresa bb (VIDEO)

Republička uprava za geodetske i imovinsko – pravne poslove uspostavila je Centralni adresni registar u kojem se u digitalnom obliku nalaze svi nazivi ulica i kućni brojevi. Prnjavor je uspješno okončao ovaj projekat koji finansira Kraljevina Švedska. Ova lokalna zajednica je među prvih 15 gradova širom Srpske koja je uspostavila Adresni registar kao i aplikaciju za vođenje registra.

Novi registar daje mogućnost lokalnim zajednicama da brzo i efikasno odrede sve adrese zahvaljujući čemu više neće biti adresa sa kućnim oznakama bb koje prema zakonskim odredbama i ne bi trebale da postoje.

Opština Prnjavor ima 34.357 stanovnika, a prema podacima iz 2017. preko 5,5 hiljada građana nije imalo adresu sa kućnim brojem.

Od suštinske važnosti za svakog građana je da ima kućni broj, najprije zbog dolaska Hitne pomoći, vatrogasaca, dostave pošte, popisa stanovništva, a cilj je da građani idu samo u MUP kada treba da dobiju određeni dokumen i na osnovu kućnog broja, umrežanim sistemom službenici u MUP-u će imati sve podatke.

Zahvaljujući CILAP projektu Uprava za geodetske i imovinsko – pravne poslove je dobila softvere, te obučila radnike geodetske uprave kako i na koji način voditi Adresni registar.

Cilj projekta je učiniti sistem zemljišne administracije efikasnijim, sigurnijim i pouzdanijim. Načelnik opštine Prnjavor, Darko Tomaš je izrazio zahvalnost što je i ova opština partner pomenutog projekta.

Opština Prnjavor je u prvoj polovini 2017. godine potpisala ugovor o uspostavi Adresnog registra, od tada Prnjavor ima 17.865 kućnih brojeva.

Prema podacima Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove, a na osnovu nadležnih organa u Srpskoj postoji oko 320 hiljada kućnih brojeva, dok je krajem 2015. godine oko 40% građana bilo prijavljeno sa kućnim brojem bb.

Projekat u potpunosti finansira Kraljevina Švedska,a iznosi oko 14 miliona maraka.

TV K3

Komentarišite

Your email address will not be published.