Oprez zbog kiše koja se ledi pri tlu

March 2, 2018, 7:14 am

Na većini puteva u Republici Srpskoj i Federaciji BiH ovog jutra saobraćaj se odvija usporeno i otežano, a zbog ledene kiše koja je padala ili još pada i ledi se pri tlu u istočnim krajevima, vozačima iz Auto-moto saveza /AMS/ Republike Srpske skreću pažnju na dodatan oprez.

Iz AMS izdvajaju putne pravce Sarajevo-Sokolac preko Romanije, gdje je za teretna vozila obavezna upotreba lanaca, Trnovo-Foča preko prevoja Rogoj, Foča-Gacko preko prevoja Čemerno, Han Pijesak-Vlasenica preko prevoja Han Pogled.

Poledice i ugaženog snijega na kolovozu ima i na putnim pravcima Mrkonjić Grad-Glamoč preko prevoja Mlinište, Banjaluka-Kneževo-Turbe, Banjaluka-Čađavica preko Manjače i Kotor Varoš-Teslić preko Borja.

Zbog snježnih smetova još je obustavljen saobraćaj za sve kategorije vozila na regionalnom putu Ulog-Klanci preko prevoja Morine, a na ostalima dionicama u višim planinskim predjelima i preko prevoja ima ugaženog snijega na kolovozu.

Zbog niske temperature poledice ima i u nižim predjelima, naročito preko mostova, nadvožnjaka i na prilazu tunelima.

Ekipe putnih službi vrše čišćenje i posipanje svih kritičnih dionica, ističu iz AMS Republike Srpske.

Na dionicama u usjecima i pored kamenih kosina učestali su odroni zemlje i kamenja na kolovoz, a vozačima iz AMS savjetuju opreznu vožnju uz obavezno posjedovanje zimske opreme.

Zbog sanacionih radova, saobraćaj je potpuno obustavljen za sve kategorije vozila na dionici magistralnog puta Bijeljina-Glavičice u ulicama 27. marta i Srpske vojske u Bijeljini.

Putnička vozila preusmjeravaju se na gradske ulice, a saobraćaj teretnih vozila odvija se isključivo obilaznicom.

U toku su radovi na dionici magistralnog puta Lončari-granica Republike Srpske/Brčko distrikta /Brčko jedan/ i granica Republike Srpske/Brčko distrikta /Brčko dva/-Donja Bukovica, zbog čega je saobraćaj preusmjeren na obilazni put sa desne strane iz pravca Brčkog.

Na dionici magistralnog puta Banjaluka-Prnjavor u mjestu Hrvaćani, na ukrštanju magistralnog puta sa auto-putem u zoni vijadukta Crkvište, zbog izgradnje auto-puta, obustavljen je saobraćaj i preusmjeren na privremenu zaobilaznicu u neposrednoj blizini.

Na dionici magistralnog puta Klašnice jedan-Prnjavor izmijenjen je režim odvijanja saobraćaja zbog uključivanja i isključivanja mehanizacije koja je angažovana na izgradnji auto-puta Banjaluka-Doboj. Za vrijeme izvođenja radova saobraćaj reguliše privremena signalizacija.

Zbog radova na izgradnji kružne raskrsnice u Prnjavoru izmijenjen je režim odvijanja saobraćaja na magistralnom putu Klašnice jedan-Prnjavor-Gornja Vijaka.

Za vrijeme izvođenja radova saobraćaj će regulisati uredno postavljena privremena signalizacija.

S ciljem bezbjednog odvijanja saobraćaja na auto-putu “9. januar” Prnjavor-Doboj, uspostavljen je poseban režim saobraćaja u području petlji “Prnjavor” i “Johovac”.

Na dionici magistralnog puta Brod na Drini-granica BiH/Crne Gore /Šćepan Polje/ zabranjen je saobraćaj za sva vozila čija ukupna masa prelazi 16 tona.

U toku je izgradnja vodovoda na području naselja Šnjegotina, opština Čelinac, zbog čega je izmijenjen režim odvijanja saobraćaja na dionici regionalnog puta Ukrina-Klupe.

Jednom trakom naizmjeničnim propuštanjem vozila saobraća se na dionici regionalnog puta Obudovac dva-Lončari.

Zbog aktiviranih klizišta jednom trakom, naizmjeničnim propuštanjem vozila, saobraća se na regionalnim putevima Karanovac-Kneževo u mjestu LJubačevo, na dionici Ukrina-Gornja Vijaka i Bratunac-Drinjača, dok se saobraćaj odvija usporeno na magistralnom putu Banjaluka-Jajce na lokalitetu Srpskih Toplica.

U toku je izgradnja novog mosta preko rijeke Zovidolke, na regionalnom putu Nevesinje-Berkovići u mjestu Zovi Do.

Saobraćaj se odvija jednosmjerno preko privremeno izgrađenog mosta u neposrednoj blizini i regulisan je privremenom saobraćajnom signalizacijim.

Na regionalnom putu Površnice-Lopare saobraćaj teretnih vozila i dalje je preusmjeren na putni pravac Lopare-Priboj-Banj Brdo.

Zbog protesta građana i dalje je u prekidu odvijanje saobraćaja na petlji Šićki Brod kod Tuzle.

Na dionicama u FBiH preko prevoja mjestimično ima ugaženog snijega, a dodatne probleme jutros stvara i smanjena vidljivost zbog magle, posebno na magistralnim putevima Konjic-Drežnica i Prozor-Gornji Vakuf/Uskoplje, kao i na širem području Livna, Kupresa i Tomislavgrada, te na putevima prema graničnim prelazima Prisika, Kamensko i Ivanica.

Zbog nepovoljnih vremenskih uslova na snazi je zabrana saobraćaja za vozila teža od 3,5 tona na regionalnom putu Mihalji-Blidinje.

Na snazi su zimski uslovi za vožnju, pa u skladu s tim dolazi do zabrane saobraćaja priključnim vozilima na planinskim prevojima gdje je kolovoz zasnježen, do stvaranja uslova za sigurno saobraćanje.

U slučaju potrebe, autobusi i teretna vozila moraju imati lance na pogonskim točkovima na planinskim prevojima.

Na dionici auto-puta Sarajevo zapad-Lepenica zbog aktivnog klizišta na lokalitetu Ban Brdo, saobraćaj je u tunelu Igman, kao i na mjestu radova, preusmjeren iz vozne u preticajnu traku.

Na graničnim prelazima u BiH jutros nema dužih zastoja.

(Srna)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *