Oglasio se Stejt department o akciji kosovske policije na sjeveru Kosova

May 21, 2024, 7:53 am

Američki Stejt department saopštio je da je razočaran što je, kako je navedeno, “Policija Kosova preduzela akciju u finansijskim institucijama na sjeveru Kosova”, ističući da ta akcija nije bila koordinirana sa međunarodnim partnerima i da ona eskalira tenzije.

“Pitanja u vezi sa ovim kancelarijama bila su predmet dugih diskusija u okviru dijaloga koji vodi Evropska unija. Ova akcija nije koordinirana sa međunarodnim partnerima i eskalira tenzije”, navedeno je u odgovoru portparola Stejt departmenta za Glas Amerike, nakon što su pripadnici tzv. kosovske policije juče upali i zatvorili ekspoziture Poštanske štedionice (PŠ) u četiri srpske opštine na sjeveru KiM.

Ističe se da to podriva percepciju o dobroj vjeri Prištine “u rješavanju otvorenih pitanja” sa Beogradom kroz dijalog koji vodi EU.

Stejt department dodaje da je Vlada SAD dosljedno pozivala Prištinu na koordinaciju kako bi podržala njen napredak na evroatlantskom putu, a da je  posljednji put to uradila podsekretarka Elizabet Alen na sastanku sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem 19. maja.

Stejt department ponavlja i “jasnu zabrinutost” SAD zbog primjene uredbe centralne banke u Prištini koja ograničava upotrebu dinara na KiM.

“Pozivamo vladu Kosova da se vrati konstruktivnom angažovanju u dijalogu uz posredovanje EU kao odgovarajućem kanalu za rješavanje pitanja u vezi sa normalizacijom odnosa između Kosova i Srbije i da se pozabavi osnovnim potrebama svih svojih građana – uključujući i one iz srpske manjine – negativno pogođenih nedavnim promenama valutnih propisa”, ističe Stejt department.

Pripadnici tzv. kosovske policije juče su upali i zatvorili ekspoziture Poštanske štedionice (PŠ) u četiri srpske opštine na sjeveru KiM, dok su građani u tom trenutku pokušavali da podignu penzije, socijalnu pomoć i druga primanja.

Priveden je, pa pušten direktor direktora filijale Banke PŠ u Kosovskoj Mitrovici Igor Radić.

Predsjednik Vlade Srbije Miloš Vučević izjavio je da premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti upadom tzv. specijalne policije u ekspoziture PŠ na severu KiM pokazuje da je očajan jer mu njegovi “ktitori” još uvijek nisu omogućili ulazak tzv. Kosova u Savjet Evrope, dok je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković istakao da je upad u ekspoziture PŠ eskalatorni potez Prištine koji za cilj ima izazivanje nemira i haosa i ukidanje srpskih institucija na KiM.

Prema uredbi koju su usvojile privremene prištinske institucije, na KiM su od 1. februara gotovinske transkacije dozvoljene samo u evrima, što znači zabranu dinara.

Uredba Prištine dovela je u pitanje egzistenciju i opstanak Srba na KiM, pošto svoja primanja od države Srbije dobijaju u dinarima.

Nezavisne.com (Foto: TANJUG)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *