Oglasio se Mehmedagić nakon stavljanja na crnu listu SAD

March 15, 2023, 7:43 pm

Bivši direktor Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH Osman Mehmedagić tvrdi da su “sve optužbe kojima je Ministarstvo finansija i trezora SAD obrazložilo odluku da ga uvrste na listu sankcija su neistinite i nemaju apsolutno nikakvo uporište”.

Pozvao je Ministarstvo finansija ili druge institucije SAD da, ukoliko imaju bilo kakav dokaz koji potvrđuje iznesene optužbe i dovode u pitanje zakonitost njegovih postupaka, da o tome obavijeste pravosudne institucije Bosne i Hercegovine.

“Vrlo rado ću se odazvati pozivu pravosudnih institucija, potpuno siguran da ništa nezakonito nikada nisam uradio. Optužbe iznesene na moj račun su me zaista iznenadile, prije svega zbog višegodišnje uspješne saradnje sa institucijama SAD. Zbog te saradnje od partnera iz SAD-a mi je dodijeljeno Specijalno priznanje”, izjavio je Mehmedagić u saopštenju za javnost.

Upitao je “zašto se odmah nije reagiralo, odnosno zašto se s njim sarađivalo do kraja mandata, ako je bilo dokaza protiv njega, ili utemeljenih sumnji”.

“Uprkos vrlo indikativnom sadržaju iznesenih optužbi na moj račun, želim vjerovati da one nisu povezane sa aktuelnim političkim odnosima i procesima u Bosni i Hercegovini, te da uvrštavanjem na listu sankcija nisam postao kolateralna šteta u pokušajima usmjeravanja tih političkih procesa”, istakao je Mehmedagić.

Dužnost generalnog direktora OBA BiH, kako navodi, obavljao je “profesionalno i u skladu s Ustavom BiH, zakonima i propisima te da nikada u višedecenijskoj karijeri nije učinio ništa nečasno niti protivzakonito”.

“Branit ću svoju čast i profesionalni integritet koji sam godinama gradio na svaki mogući zakonit način, stoga još jednom pozivam Ministarstvo finansija SAD da ne dovode u pitanje i moj i vlastiti ugled paušalnim optužbama. Tražim da sve dokaze na osnovu kojih su donijeli odluku o sankcionisanju što prije dostave nadležnim pravosudnim institucijama u Bosni i Hercegovini”, kazao je Mehmedagić.

Izvor: Nezavisne

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *