Odobren provoz bh. mlijeka kroz EU

October 27, 2015, 7:14 pm

To praktično znači da je za mlijeko i mliječne proizvode iz BiH, a koji ne idu preko četiri mljekare kojima je odobren izvoz u zemlje EU, sada otvoren kopneni put prema ruskom, turskom i drugim velikim tržištima, a što bi svakako trebalo da doprinese povećanju proizvodnje mlijeka u BiH.

Prema njihovim riječima, oni su to obavještenje dobili od Direkcije za zdravlje i hranu Evropske komisije. U obavještenju stoji da objekti koji nisu odobreni za izvoz iz BiH na tržište Evropske unije (odnosno nisu navedeni na listi odobrenih objekata) mogu vršiti provoz, kopnenim putem preko teritorije EU u druge zemlje, proizvoda od mlijeka koji su dobijeni korištenjem postupaka obrade predviđenih važećom uredbom.

“Poštovanje te uredbe osigurava da su takve pošiljke praćene odgovarajućim modelom sertifikata za provoz”, naveli su iz Kancelarije za veterinarstvo BiH. Oni su dodali da se svi subjekti zainteresovani za provoz ovih proizvoda mogu obratiti Kancelariji za veterinarstvo BiH, u svrhu pripreme svih potrebnih procedura.

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *