Od 1. marta novi talas poskupljenja

February 27, 2018, 8:01 am

Više cijene goriva i gasa u febuaru samo su čini se uvertira u novi talas poskupljenja. Naizgled neznatna poskupljenja hrane od fening, dva, ipak dobrano pustoše potrošačku sindikalnu korpu.

U januaru je koštala 1883 marke što je za šest maraka više od decembarske, dok su procjene da  će  februarska biti sigurno za 5-6 maraka skuplja. Nema opravdanja za nova poskupljenja, oštri su iz Saveza sindikata i podsjećaju da je prosječna plata pokriva tek 44,3 odsto osnovnih potreba. Povećanje cijena energeneta vide samo kao izgovor za nova poskupljenja.

“Treba se vratiti na onaj o period ranije kad su cijene energenata opale  i za više od 20 odsto, 25 odsto nafta i slično. Treba se sjetiti da se tad nije desio taj značajniji pad  cijena za koje sada kažu da će povećavati cijene”, rekla je  Božana Radošević, stručni saradnik za ekonomska pitanja u Savezu sindikata RS.

Najviše trpe prvi proizvođači i potrošači, dok trgovci, kažu u Sindikatu, koriste u ovakvoj sivoj zoni priliku za zaradu. Ako za utjehu, cijene osnovnih životnih namirnica hljeba i mlijeka, mirovaće bar neko vrijeme. Kako je kilogram brašna sa 55 feninga poskupio na 56 korekcija cijena , trebalo bi da bude minimalna.

“Mi smo uveli praksu kakvu smo imali nekada, da svake godine povećamo cijenu ponekog proizvoda. Ne možete podići cijenu svih proizvoda 1-2 odsto nego ćete neki podići pet a neki nula. Naš cilj je 1-2  odsto godišnje da raste zbog povećanja troškova”, kazao je Saša Trivić iz preduzeća “Krajina klas”.

Od prvog marta autobusku kartu u jednom pravcu plaćaćemo 20 feninga više, što je na mjesečnom nivou skok za 3-4 marke. I najmanja poskupljenja su udar na već prazne novčanike, jadaju se građani. Plaše se lančane reakcije, a plata im traje pola mjeseca.

Dodatne akcize nakon poskupljenja goriva, uvećale su drastično i cijene autogasa, ali i gasa koji se koristi u domaćinstvima. Dok građani tvrde kako je to novo zavlačenje ruku u njihove džepove iz  naftnih kompanija poručuju da je skok cijene plina sa 17 na 20 maraka bilo neminovno, jer je došlo do zbog uvećanja cijena na tržištu, pa gas plaćaju znatno skuplje. Koliko ne preciziraju.

(Agencije)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *