Očekuje se početak primirja u Gazi; Izrael: Oslobađanje talaca neće početi prije petka

November 23, 2023, 6:34 am

Četrdeset osmi dan sukoba izraelske vojske i Hamasa. Izraelska vlada i Hamas postigli su u srijedu sporazum o četvorodnevnom prekidu vatre u Pojasu Gaze. Kako je dogovoreno, Hamas će tokom četiri dana primirja osloboditi 50 izraelskih talaca u zamjenu za 150 palestinskih zatvorenika. Takođe, Izrael će pustiti da u Pojas Gaze uđe nekoliko stotina kamiona humanitarne pomoći.

Iako je Hamas najavio da će prekid vatre početi danas u 10 časova, predsjedavajući Savjeta za nacionalnu bezbjednost Izraela Cači Hanegbi kaže da prvi taoci neće biti oslobođeni prije petka. Uprkos dogovoru, rat se nastavlja sve dok Izrael ne ispuni svoje ciljeve i ostvari pobjedu, naglasio je izraelski premijer Benjamin Netanijahu.

Izraelska vlada i Hamas postigli su u sredu sporazum o četvorodnevnom prekidu vatre u Pojasu Gaze, prvom nakon 47 dana neprekidnih sukoba, bombardovanja i blokade Gaze.

Kako je dogovoreno, Hamas će tokom četiri dana primirja osloboditi 50 od ukupno 240 izraelskih talaca koje je zarobio 7. oktobra.

Zauzvrat, Izrael će osloboditi najmanje 150 palestinskih zatvorenika i pustiti da u Pojas Gaze uđe nekoliko stotina kamiona humanitarne pomoći.

Postoji mogućnost da primirje potraje i duže, pošto je Izrael već ponudio produženje četvorodnevne pauze u borbama – po jedan dan za svakih dodatnih 10 talaca koje oslobodi Hamas.

Ipak, izraelski premijer Benjamin Netanjahu istakao je da će, uprkos sporazumu, rat biti nastavljen sve dok Izrael ne ispuni sve svoje ciljeve i ostvari konačnu pobjedu.

Netanijahu je saopštio i da je sporazumom definisano da će Crvenom krstu biti dozvoljeno da posjeti i pruži medicinsku pomoć taocima koji ostanu u Pojasu Gaze.

Hamas je najavio da će primirje stupiti na snagu danas u 10.00 časova, ali je predsedavajući Savjeta za nacionalnu bezbjednost Izraela Cači Hanegbi saopštio da prvi taoci neće biti oslobođeni prije petka.

Kako su preneli izraelski mediji, do odlaganja je došlo zato što Hamas nije dostavio spisak izraelskih državljana koje namjerava da oslobodi.

Šef izraelske obaveštajne agencije Mosad David Barnea otputovao je u srijedu u Dohu, gdje je sa premijerom Katara, posrednikom u dogovoru, šeikom Muhamedom bin Abdulrahman el Tanijem razgovarao o poslednjim detaljima sporazuma.

Portparol Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) Danijel Hagari rekao je da koordinacija povratka talaca iz Gaze nije lak zadatak, ali da je izraelska vojska spremna.

IDF je saopštio i da su navodno pronađeni dodatni dokazi o kompleksu Hamasovih tunela i bunkera ispod bolnice Šifa u sjevernoj Gazi.

Izvršna direktorka Dečjeg fonda Ujedinjenih nacija (Unicef) Ketrin Rasel pozdravila je sporazum o oslobađanju talaca i privremenom prekidu vatre, ali je rekla da je potrebno da se “uradi mnogo više” jer je, kako kaže, Pojas Gaze trenutno najopasnije mjesto na svijetu za djecu.

Hamas je saopštio da su od početka rata u Pojasu Gaze poginule 14.532 osobe, dok je broj izraelskih vojnika nastradalih u kopnenoj ofanzivi, prema izraelskim podacima, dostigao 70.

RTRS (Foto: arhiva)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *