Obilježena 81 godina od oslobođenja Prnjavora u Drugom svjetskom ratu (FOTO/VIDEO)

July 10, 2024, 11:09 am

U Prnjavoru je danas obilježena 81 godina od oslobođenja ovog mjesta u Drugom svjetskom ratu. Povodom 10. jula koji se obilježava kao Dan oslobođenja Prnjavora kod spomen bista i kod centralnog spomen obilježja posvećenog poginulim borcima NOB-a i žrtvama fašističkog terora, okupljeni su se prisjetili kada je prvi put prije više 81 godinu u Prnjavor došla sloboda.

 

U svim ratovima na ovim prostorima mnogi borci dali su živote za slobodu, zbog čega oni koji su imali sreću da prežive imaju obavezu da ih se sjećaju i da ih poštuju.

Bitan datum tokom Drugog svjetskog rata jeste i 10. jul, dan kada je Prnjavor oslobođen od fašističkog okupatora.

Prnjavor je figurativno bio “ostrvo slobode”, jer su svi okolni gradovi bili pod okupatorskom čizmom.

Naš grad je najduže bio slobodan tokom okupacije i to 626 dana, dok je primjera radi, Banjaluka oslobođena tek pred sami kraj rata 1945. godine.

U partizanskom pokretu za oslobođenje Prnjavora učestvovalo je oko 4.500 prnjavorčana od čega je njih oko 700 poginulo, a više od 1.200 ranjeno.

 “Kao i svake godine i ove godine smo obilježili Dan oslobođenja Prnjavora. Kako vidite odaziv nije bio baš onako kako sam ja očekivao, razlog tome možda su i velike vrućine, ali ipak šteta, trebali bi ova mjesta posjećivati i sjećati se tih ljudi koji su dali svoje živote za ovo što mi danas uživamo”, rekao je Rade Radonjić predsjednik SUBNOR-a.

Pomen palim borcima NOB-a odalo je i rukovodstvo grada.

Gradonačelnik Prnjavora Darko Tomaš navodi da je važno da se čuva sjećanje na prvo oslobođenje ovog mjesta pri čemu se zahvalio prnjavorskom SUBNOR-u koji obilježava sve važnije datume iz Drugog svjetskog rata.

“10. juli je veoma značajan u istoriji dana grada, s obzirom da je to ranije bio i Dan opštine i po ovom datumu su se nazivale i neke gradske ulice i firme koje su djelovale u tom periodu, danas je to u jednom dijelu promijenjeno, ali s druge strane ono što ne smijemo zaboraviti jeste istoriju koja prati naš grad i ljude koji ovdje žive”, istakao je gradonačelnik Darko Tomaš.

Prije 81. godinu, u noći sa 9 na 10. juli 1943. godine, akcijom Prnjavorskog partizanskog odreda i Pete kozarske udarne brigade, oslobođen je Prnjavor u kojem se tada nalazio jak ustaško – domobranski garnizon koji je brojao nešto više od 800 naoružanih ljudi.

Prnjavor je u Drugom svjetskom ratu iznjedrio četiri narodna heroja gdje je kod bista odat pomen i položeni su vijenci. Vijenci su položeni i kod spomenika junacima iz proteklog Odbrambeno-otadžbinskog rata.

TV K3

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *