Obilježavanje dana sjećanja na žrtve genocida NDH

May 12, 2024, 6:34 am

Dan sjećanja na žrtve ustaškog genocida nad Srbima, Jevrejima i Romima u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj /NDH/ od 1941. do 1945. godine biće obilježen danas u Donjoj Gradini u prisustvu zvaničnika Republike Srpske i Srbije.
Obilježavanju će prisustvovati predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, premijeri Srpske Radovan Višković i Srbije Miloš Vučević, ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Željka Stojičić.

Prema programu obilježavanja, na Grobnom polju Topole u Spomen-području Donja Gradina u 12.00 časova biće položeni vijenci i cvijeće, a u 12.30 časova će kod Grobnog polja Hrastovi biti služen parastos ubijenim Srbima – žrtvama genocida u NDH kao i vjerski pomeni pripadnicima drugih konfesija.

Obraćanje zvaničnika planirano je oko 13.00 časova.

Prethodno će u Crkvi Svetih apostola Petra i Pavla u Kozarskoj Dubici u 8.30 časovba biti služena liturgija.

Očekuje se da obilježavanju Dana sjećanja prisustvuje oko 15.000 ljudi.

U Kozarskoj Dubici sinoć je održana memorijalna akademija “Tuga koja traje cijeli život” sa koje je poručeno da jasenovačke žrtve ne smiju biti zaboravljene.

Dan sjećanja na žrtve genocida nad Srbima, Jevrejima i Romima u NDH obilježava se povodom oslobađanja ustaškog logora Jasenovac, jednog od najvećih i najstrašnijih logora smrti u Evropi.

Sistem logora smrti takozvane NDH obuhvatao je oko 80 logora, a Donja Gradina kao najveće stratište u sistemu koncentracionih logora Jasenovac formirana je avgusta 1941. godine.

Prema podacima Spomen-područja Donja Gradina, u zloglasnom logoru Jasenovac tokom Drugog svjetskog rata stradalo je 700.000 žrtava ustaškog zločina, među kojima je život izgubilo 500.000 Srba, 40.000 Roma, 33.000 Jevreja, 127.000 antifašista. U Jasenovcu je stradalo 20.000 djece.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *