Obilježavanje Dana policije u opštinama i gradovima Srpske; Pamtiti one koji su dali živote za slobodu (FOTO)

April 3, 2024, 10:35 am

Povodom obilježavanja Dana policije Republike Srpske, pripadnici Policijske uprave Trebinje položili su cvijeće na spomen obilježje ispred zgrade Policijske uprave. Dan policije Srpske obilježen je i u Bijeljini parastosom i polaganjem vijenaca i cvijeća na spomenik poginulim pripadnicima MUP-a Republike Srpske.

U Trebinju su minutom ćutnje odali počast svim poginulim pripadnicima policije Republike Srpske, koji su dali veliki doprinos u Odbrambeno-otadžbinskom ratu, a među njima i trideset pripadnika nekadašnjeg Centra javne bezbjednosti u Trebinju, koji su životom odbranili slobodu.

– Odajemo počast svim pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova ali i borcima koji su položili život za Srpsku, ugradili svoj život u njen temelj i na tome smo im zahvalni i trudićemo se da opravdamo sve što su oni započeli i da to nastavimo dalje u svom radu – istakao je Siniša Laketa, načelnik PU Trebinje.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić, ističe važnost sjećanja na događaje iz prošlosti.

– Treba da održimo ono što je u ratu stvoreno. Smatram da treba u miru da je jačamo da bude svakog dana sve stabilnija i stabilnija i kao što vidite ogroman je pritisak, ali ako budemo složni i jedinstveni nema razloga za zabrinutost – naglasio je Ćurić.

Načelnik PU Bijeljina Sjepan Terzić, naglašava da žrtva palih pripadnika MUP-a mora biti temelj budućnosti Srpske.

– Iskazujemo im na taj način vječnu zahvalnost za žrtvu koju su dali za stvaranje Republike Srpske i Ministarstva unutrašnjih poslova, a istovremeno iskazujemo našu svetu obavezu sadašnjih i budućih generacija da predano radimo na očuvanju Republike Srpske i unapređenju bezbjednosti svih naših građana – rekao je Terzić.

Radan Ostojić, predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske, kaže da MUP i danas stoji prvi na braniku Srpske.

– Danas postoji MUP kao jedina oružana sila u Republici Srpskoj koja pored toga što štiti javni red i mir, sigurno su oni prvi na braniku koji bi zaštitili srpski narod od bilo kog agresora – naglasio je Ostojić.

Ratomir Draganić, ratni komandant Četvrtog odreda Specijalne brigade policije Republike Srpske, naglasio je da ne postoji ratište na prostoru Republike Srpske, da pripadnici MUP-a u čijem sastavu je bila i specijalna brigada policije nisu bili na ratištu.

– Čuvali su teritoriju Republike Srpske i stanovništvo. Zajedno rame uz rame sa pripadnicima VRS smo stvorili Republiku Srpsku – rekao je Draganić.

Povodom 4.aprila Dana policije Repeublike Srpske, u Policijskoj upravi u Mrkonjić Gradu služen je parasos i prislužene svijeće za 24 poginila policajca u Otadžbinsko-odbrambenom ratu sa podruučja mrkonjićke opštine.

Na spomen-obilježje predstavnci policije, opštine, Bračke organizacije, udružeenja proisteklih iz Odbramnebo-otadžbinskog rata položili su cvijeće.

RTRS

Foto: RTRS

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *