TV K3

android aplikacija

instaliraj

Obilježen Dan nestalih i poginulih (VIDEO)

Obilježen Dan nestalih i poginulih (VIDEO)

U Banjaluci se obilježava Dana nestalih i poginulih u odbrambeno-otadžbinskom ratu u kome su za slobodu i stvaranje Republike Srpske živote dala 23.184 borca, a ubijeno je i nestalo više od 6.000 civila.

U Hramu Hrista Spasitelja banjalučko sveštensto služilo je parstos za poginule borce, kojem su prisustvovali pomoćnik ministra rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Radomir Graonić i delegacija Narodne skupštine.

Obilježavanju sz prisustvovali i predstavnici Republičke i Gradske organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Banjaluke, Trećeg pješadijskog (Republika Srpska) puka.

Kod spomenika poginulim borcima na groblju Sveti Pantelija i kod spomen kosturnice na Novom grpblju u Banjaluci su položeni vijenaci.

Republika Srpska i dalje traga za 1.660 civila i vojnika nestalih u odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Obilježavanje je organizovao Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova.

Milunović: Zaposleno 3.000 djece poginulih boraca

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović izjavio je da je posredstvom Programa zapošljavanja ovog ministarstva u Republici Srpskoj do sada zaposleno 3.000 djece poginulih boraca, dok je pripravnički staž u ovoj godini obezbijeđen za 120 djece.

Milunović je rekao da se na Birou za zapošljavanje Republike Srpske nalazi 794 djece poginulih boraca, koji moraju da budu briga institucija Srpske i lokalnih zajednica.

– Lokalne zajednice moraju učiniti maksimalne napore da oni imaju prioritet u zapošljavanju – rekao je Milunović, koji je danas u Banjaluci prisustvovao radno-izvještajnoj sjednici Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila.

Milunović je napomenuo da su prvi put uložena veća sredstva za Akcioni plan zapošljavanja i da su u ovoj godini iznosila više od 30 miliona KM, dok je do sada to bilo oko 15 miliona KM.

Prema njegovim riječima, i naredne godine će za ove potrebe biti obezbijeđena velika sredstva.

Milunović je istakao višegodišnju dobru saradnju resornogministarstva i organizacija od javnog interesa, proisteklih iz obrambeno-otadžbinskog rata Republike Srpske, čijih je mnogo prijedloga ugrađeno u Zakon o pravima boraca, porodica poginulih boraca i nestalih civila, ali i u mnoge projekte.

U Banjaluci je danas održana radno-izvještajna Skupština Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila, na kojoj je razmatran izveštaj o radu ove organizacije za prošlu godinu i plan rada za ovu godinu.

Nakon sjednice najavljeno je da će biti održana izborna Skupština Republičke organizacije, na kojoj bi trebalo da bude izabran novi predsjednik organizacije.

Kandidati su sadašnji zamjenik potpredsjednika Republičke organizacije Veljko Lazić i sekretar Republičke organizacije Isidora Graorac Štrkić.

Aktuelni predsjednik Republičke organizacije Nedeljko Mitrović najavio je ranije da se povlači sa ove funkcije iz zdravstvenih razloga.

Kojić: Proces traženja nestalih vratiti u nadležnost entiteta

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić najavio je da će danas na sjednici Skupštine Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila biti pokrenuto pitanje da se proces traženja nestalih u BiH vrati u nadležnost entiteta.

Kojić je objasnio da reforma Instituta za nestala lica BiH nije uspjela i da je tri godine trajala borba da se dođe do zajedničkog rješenja, što su bošnjački predstavnici uporno odbijali.

– Mislimo da je vraćanje ovog procesa u nadležnost entiteta bilo najbolje rješenje za sve – rekao je Kojić novinarimanakon polaganja vijenaca na Spomen kosturnici na Novom groblju u Banjaluci.

Kojić je ukazao da je glavni problem u sporosti ovog procesa u Institutu za nestala lica BiH i Tužilaštvu BiH.

Prema njegovim riječima, od 2008. godine, kada je formiran Institut za nestala lica BiH, do danas su ukupno identifikovana 384 lica srpske nacionalnosti, dok je ranije taj broj u prosjeku na godišnjem nivou iznosio 345.

Kojić je rekao da se u spomen-kosturnicama Republike Srpske nalaze posmrtni ostaci 649 neidentifikovanih lica.

On je istakao da je proces identifikacije u potpunosti usporen zbog Međunarodne komisije za nestala lica /ICMP/ koja je preuzela kompletnu dominaciju nad identifikacijama, te da na takav način Institut na traženje nestalih ne može da funkcioniše.

(TV K3 – Srna – Foto: Srna)

TV K3 aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku

Komentarišite

Your email address will not be published.