TV K3

android aplikacija

instaliraj

Obilježavanje Dana boraca i sjećanje na Prvi srpski ustanak

Obilježavanje Dana boraca i sjećanje na Prvi srpski ustanak
U Višegradu će danas biti obilježeno 216 godina od Prvog srpskog ustanka i Dan boraca Republike Srpske u znak sjećanja na 23.184 pripadnika Vojske Republike Srpske koji su život dali u odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Program obilježavanja, kojem će prisustvovati ministar rada i boračko- invalidske zaštite Srpske Duško Milunović, počinje u 10.30 časova, kada će u manastriru Dobrun biti služen parastos poginulim ustanicima, a potom je planirano polaganje vijenaca kod spomenika voždu Karađorđu.

U 12.00 časova predviđen je pomen, koji će biti služen u Višegradu kod centralnog spomenika poginulim borcima Vojske Republike Srpske i polaganje vijenaca, te u 12.15 časova obraćanje zvaničnika.

Dan Boračke organizacije Republike Srpske i Dan boraca Srpske biće obilježen i u Banjaluci, Bijeljini, Prijedoru, Kozarskoj Dubici i drugim gradovima Srpske.

Prvi srpski ustanak podignut je 15. februara 1804. godine u Orašcu, a u njemu su, osim hajdučkih četa, učestvovali seosko stanovništvo i srpska vojska koja je imala 25.000 vojnika.

U odbrambeno-otadžbinskom ratu od 1992. do 1995. godine bio je angažovan 215.671 pripadnik Vojske Republike Srpske, a njih 23.184 položila su živote za Srpsku.

Organizator obilježavanja Dana boraca Srpske i Prvog srpskog ustanka je Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova.

RTRS

TV K3 aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku

Komentarišite

Your email address will not be published.