TV K3

android aplikacija

instaliraj

Obilježavanje 143 godine od početka ustanaka u Hercegovini

Obilježavanje 143 godine od početka ustanaka u Hercegovini

U Nevesinju se danas obilježavaju 143 godine od početka ustanaka u Hercegovini – “Nevesinjske puške”.

Program obilježavanja počeće služenjem Svete arhijerejske liturgije u Crkvi Vaznesenja Gospodnjeg. U Krekovima će biti služen parastos i položeni vijenci kod spomenika poginulim ustanicima, a predviđeno je obraćanje zvaničnika i umjetnički program.

Prva “Nevesinjska puška” izbila je 9. jula 1875. godine protiv otomanske vlasti i ubrzo se proširila na cijelu BiH, uz podršku Srbije i Crne Gore, što je dovelo do izbijanja srpsko-turskog rata i nastanka Velike istočne krize.

Druga “Nevesinjska puška”, poznatija kao “Uloški ustanak”, izbila je u januaru 1882. godine napadom ustanika na austrougarsku žandarmerijsku stanicu u Ulogu, zbog donošenja “Vojnog zakona” o obaveznom služenju vojske mladića iz BiH.

“Nevesinjska antifašistička puška” predstavlja oružani otpor ustašama 3. juna 1941. godine u selu Drežanj, nakon masakra 27 ljudi u selu Udružnju kod Nevesinja.

Ovaj oružani otpor fašističkom okupatoru se u trećoj knjizi Otadžbinskog rata Rusije pominje kao prvi antifašistički ustanak u porobljenoj Evropi. Međutim, komunističke vlasti bivše Jugoslavije nisu proglasile ovaj dan za Dan ustanka protiv okupatora, već 4. juli.

 

(RTRS)

Komentarišite

Your email address will not be published.