Obama odobrio vazdušne udare

August 8, 2014, 7:49 am

Obama je u televizijskom obraćanju rekao je pokrenuo operacije pružanja pomoći Iračanima blokiranim na jednoj planini, koji su pobjegli pred militantima iz grupe “Islamska država”.

On je precizirao da je odobrio američkoj vojsci da gađa odabrane mete među militantima ukoliko oni krenu ka kurdskoj prijestonici Arbilu ili ugroze Amerikance bilo gdje u Iraku.

“Kada se suočavamo sa situacijom kakva vlada na toj planini, gdje nevini ljudi mogu da budu izloženi nasilju ogromnih razmjera, i kada imamo mandat da pomognemo na zahtjev iračke vlade i jedinstvenu sposobnost da spriječimo masakr – vjerujem da Amerika, u tom slučaju, ne može da ostane slijepa”, rekao je predsjednik SAD.

Obama je rekao da Amerika “može da djeluje pažljivo i odgovorno da bi spriječila potencijalno djelo genocida”.

“Namjeravamo da ostanemo na oprezu i da preduzmemo akciju ukoliko ovi teroristi zaprijete našem osoblju ili objektima bilo gdje u Iraku, uključujući konzulat u Arbilu i našu ambasadu u Bagdadu”, naglasio je predsjednik SAD.

Neimenovani američki zvaničnik rekao je da SAD razmatraju slanje vojne pomoći kurdskim pešmerga borcima, uključujući isporku projektila “helfajer”, municije i antitenkovskih projektila.

Militanti iz “Islamske države” prišli su na 30 minuta vožnje od Arbila i porazili kurdske snage tokom vikenda. Zbog toga su desetine hiljada pripadnika vjerske zajednice Jazida pobjegli na obližnju planinu Sindžar.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *