TV K3

android aplikacija

instaliraj

Nović: Problemi u BiH nisu od juče, politikantstva suvišna

Nović: Problemi u BiH nisu od juče, politikantstva suvišna

Predsjedavajući Kluba srpskih delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Sredoje Nović smatra da u parlamentu BiH ne treba ulaziti u predizborne kampanje, nego se okrenuti stvarnosti.
“Svi koji predlažu bilo kakve izmjene Ustava i Izbornog zakona jako dobro znaju, kao što i mi znamo, šta su problemi u BiH i da oni ne traju od juče, već nekoliko godina”, izjavio je Nović novinarima.

Osvrćući se na inicijativu bošnjačkog delegata u Domu naroda Denisa Bećirovića za ustavne izmjene, Nović je upitao zar je sada nekome problem nesprovođenje odluke Evropskog suda za ljudska prava u slučaju “Sejdić-Finci”, a nije mu smetalo kada je u prethodnom mandatu na nivou BiH formirana vlast.

“Tad nikome nije smetalo, a sad se pokreće to pitanje jer su došli neki drugi da to rješavaju”, rekao je Nović.

Ističući da ovo pitanje treba rješavati, Nović je podsjetio da je SNSD, politička opcija iz koje dolazi, imao nekoliko rješenja za slučaj “Sejdić-Finci”, ali da na nivou BiH nije postajala politička saglasnost za ovo krupno političko pitanje.

“Sve ostalo se može podvesti pod sferu politikantstva”, dodao je Nović.

Osvrćući se na Bećirovićevu inicijativu da Savjet ministara pripremi informaciju o usklađivanju nastavnih planova i programa Republike Srpske i Srbije sa posebnim osvrtom na usklađenost ovih planova i programa sa Okvirnim zakonom o osnovnom i srednjem obrazovanju u BiH, Nović je podsjetio da je obrazovanje u nadležnosti entiteta i kantona.

On je naveo da osim zakona koji regulišu sve nivoe obrazovanja u BiH postoji i komisija zadužena za utvrđivanje jezgra u obrazovnim planovima.

“Ako je nešto sporno, ne razumijem zašto onda postoji Konferencija obrazovanja na nivou BiH, koju smo formirali prije nekoliko godina i koju čine svi ministri obrazovanja na nivou BiH, dakle i kantona, i entiteta i Brčko distrikta”, upitao je Nović i zaključio da je cilj inicijative nešto drugo.

SRNA

TV K3 aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku

Komentarišite

Your email address will not be published.