TV K3

android aplikacija

instaliraj

Novi lokaliteti na listi svjetske baštine Uneska

Novi lokaliteti na listi svjetske baštine Uneska

Organizacija UN za obrazovanje, nauku i kulturu Unesko uvrstila je na listu svjetske baštine industrijski grad Ivreu u sjevernoj Italiji i arheološko nalazište Medina al-Zahra u španskoj pokrajini Kordoba.

Na zasjedanju Odbora svetske baštine UNESKA, koje traje do 4. jula u Bahreinu, odlučeno je da se na listi svjetske baštine nađe industrijski grad Ivrea u sjevernoj Italiji, objavljeno je na sajtu te organizacije.

To je drugi po veličini grad okruga Torino, u okviru italijanske pokrajine Pijemont. U njemu je osnovana italijanska kompanija Oliveti, proizvodjač pisaćih mašina, mehaničkih digitrona i računara.

Bogat je velikim brojem fabrika i zgrada koje su zidane da budu administrativni i socijalni centri, ali i rezidencijalne oblasti. Izgled grada Ivrea osmislile su vodeće italijanske arhitekte u periodu između 1930. i 1960. godine. On oslikava ideje komunističkog pokreta u Italiji i modernu viziju industrijske proizvodnje i arhitekture.

Arheološko nalazište Medina al-Zahra, u prevodu sa arapskog “Svetli grad”, u španskoj pokrajini Kordoba bilo je stari arapski grad s palatom koji je izgradio kordopski emir Abdurahman Treći.

Grad je izgrađen sredinom 10. vijeka, a poslije nekoliko godina procvata, uništen je tokom građanskog rata. Ostaci grada bili su potpuno zaboravljeni skoro 1.000 godina, sve dok nisu pronađeni početkom 20. vijeka. U njemu su pronađeni putevi, mostovi, vodovod, veliki broj zgrada, dekorativnih elemenata i svakodnevnih predmeta.

 

(Beta)

Komentarišite

Your email address will not be published.