Nove mjere, nadzor zone Šengena

January 11, 2015, 6:13 pm

Takođe će sve biti učinjeno da se onemogući finansiranje i pomoć koju teroristima daju jataci, a biće uveden i jedinstven mehanizam podataka za sve putnike koji avionom putuju u i iz Evrope, saopštio je francuski ministar unutrašnjih poslova Bernar Kaznev posle sastanka s kolegama iz zemalja najteže pogođenim djelovanjem terorista – Nemačke, Velike Britanije, Italije, Belgije, Danske, Španije, Austrije, Ssvedske i Poljske.

Na sastanku su učestvovali i američki ministri pravosuđa i unutrašnjih poslova Erik Holder i Alehandro Majorkas, kao i ministar nacionalne bezbjednosti Kanade Stiven Bleni, budući da su SAD i Kanada ključni partneri Evrope u borbi protiv terorizma, naglasio je Kaznev.

Današnji međunarodni sastanak o suzbijanju terorizma, na kome su osim Holdera učestvovali ministri iz Francuske, Velike Britanije, Nemačke, Španije, Italije i Belgije organizovan je na marginama masovnog protestnog marša u Parizu kome su se pridružili brojni šefovi država i vlada iz celog sveta.

Avramopulos je najavio uspostavljanje evropske baze podataka o putnicima u avionskom saobraćaju i strože mere u cilju sprečavanja pranja novca, finansiranja terorizma, prevencije terorističkih napada.

“Kao što je rekao predsednik (Evropke komisije Žan-Klod) Junker, mi se nećemo rukovoditi strahom, nego razumom, ali moramo da unapredimo razmenu informacija i koordinaciju na evrospkom nivou”, kazao je komesar.

Holder je za 18. novembar zakazao međunarodni samit o borbi terorizma u Vašingtonu, dok je domaćin današnjeg skupa, francuski ministar unutrašnjih poslova Bernar Kaznev izjavio da postoji “hitna i ključna potreba” za razmenom informacija o evropskim avio-putnicima i jačanju spoljnih granica EU.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *