Nova sjednica Kolegijuma NS RS, na dnevnom redu Izborni zakon RS

March 28, 2024, 3:05 pm

U ovim trenucima u NS RS počela je sjednica Kolegijuma, a kako saznajemo, tema je Izborni zakon Republike Srpske.

Kako nezvanično saznajemo, na sjednici Kolegijuma biće utvrđen dnevni red nove posebne sjednice i ona bi trebalo da počne čim se završi 11. posebna sjednica, koja je počela u 11 časova jutros, a na kojoj je trenutno pauza.

Da će poslanici raspravljati o Izbornom zakonu Republike Srpske, najavio je i sam Milorad Dodik, predsjednik Republike, koji je tokom obraćanja u parlamentu, kazao da očekuje da narodni poslanici danas usvoje Nacrt Izbornog zakona RS, kao jedan od odgovora na to što je Kristijan Šmit, koga Republika Srpska ne priznaje za visokog predstavnika, nametnuo izmjene i dopune Krivičngo zakona BiH.

Ukoliko se danas zaista bude raspravljalo o ovom nacrtu zakona i on na kraju bude i usvojen, njegova dalja primjena zavisiće od toga da li će ispoštovati Dodikov zahtjev da se u roku od sedam dana ponište sve odluke u vezi sa Izbornim zakonom BiH, a koje je nametnuo Kristijan Šmit.

Podsjećamo, Dodik je tražio da stranci donesu odluku o tom  poništenju.

Predlažem da kolonijalne uprave ponište odluke Šmita u roku od sedam dana. Ako toga ne bude, onda će naši poslanici u Parlamentu BiH tražiti zasjedanje parlamenta, na kojem će se te odluke proglasiti neprihvatljivim. Predložićemo da se organima BiH zabrani poštovanje tih odluka, da se sajt OHR-a proglasi neprihvatljivim, tražićemo da se Službenom glasniku BiH zabrani objavljivanje odluka koje donesu ti stranci i njihove organizacije“, poručio je Dodik.

Ukoliko se ovo ne ispuni, predsjednik Srpske je upozorio:

“Predložićemo da Republika Srpska odmah obustavi rad i odlučivanje u institucijama na nivou BiH. Da budemo prisutni, ali da ne odlučujemo o ničemu.. Predložićemo da se donese Izborni zakon Republike Srpske, da se usvoji nacrt tog zakona. Kažu mi da će Šmit odmah reaagovati ako ga potpišem, ali evo vam kažem, ja ću ga potpisati“.

Više informacija, imaćemo uskoro.

Izvor: NEZAVISNE NOVINE

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *