TV K3

android aplikacija

instaliraj

Njemačka: Otpis dijela duga i odlazak Atine iz evrozone?

Njemačka kancelarka Angela Merkel predložiće da Grčkoj bude oprošten dio duga i da Atina napusti evrozonu, tvrdi list "Bild".

Njemačka: Otpis dijela duga i odlazak Atine iz evrozone?

“Bild” navodi da neće biti novog paketa finansijske pomoći Grčkoj, odnosno da Nijemci više ne žele da učestvuju ni u kakvim novim kreditnim sistemima za Atinu.

Merkelova je sklona da ponudi oproštaj dijela duga i da pozove EU da pomogne Grcima kroz humanitarne donacije, a u obnovi ekonomije Atina će imati na raspolaganju evropske fondove.

Kako se spekuliše, Merkelova smatra da bi grčki povratak na drahmu dugoročno bio isplativ, s obzirom da bi slabija valuta značila lakši izvoz grčke robe i povećani broj turista, što bi dovelo do novih radnih mjesta.

Mediji su već najavili da bi grčki premijer Aleksis Cipras na sastanku šefova evrozone mogao da predstavi novi prijedlog za rješavanje grčke krize.

Taj prijedlog, navodno, uključuje zahtjev da se Grčkoj otpiše 30 odsto duga, nakon što su Grci odbacili prijedlog međunarodnih kreditora na referendumu.

Međutim, grčki dnevnik “Katimerini” navodi da se od 18 premijera evrozone čak 16 protivi otpisu dugova. Oni žele da Grčka bude izbačena iz monetarne unije.

Najbliže saveznike Cipras bi mogao pronaći u premijeru Francuske Manuelu Valsu i Italije Mateu Renciju, koji i dalje žele da se postigne dogovor, čak i ako to uključuje otpis dugova.

TV K3 aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku

Komentarišite

Your email address will not be published.