Nikolić: Nećemo biti član EU, ako je uslov da priznamo KiM

April 19, 2016, 3:24 pm

“Nećemo biti član neke unije koja bi nam to tražila, a zahvalan sam svim državama koje nisu priznale nezavisnost Kosova i Metohije, među kojima je i naša draga Grčka”, rekao je Nikolić za krfsku TV.

Nikolić je na pitanje novinarke da li mu se sviđa ta Evropa čiji Srbija hoće da budete član, uzvratio kontrapitanjem “Da li se vama sviđa Evropa čiji ste član” i napomenuo da bolju Evropu nemamo.

“A okruženi smo Evropskom unijom, želimo da uredimo državu na način na koji su uređene države EU. Teško da će EU pronaći konsenzus među svim članicama oko našeg ulaska, ali mi pregovaramo”, rekao je predsjednik Srbije koji je postao počasni građanin Krfa.

Osvrćući se na velike probleme koje Grčka ima u migrantskoj krizi, Nikolić je rekao da Grci moraju da insistiraju na tom pitanju, dio su EU i podvukao da izbieglice nisu samo grčki problem, koji ne može samo i Turska da riešava.

“Zato vam ja želim da što prije postignete dogovor sa svima i da se ova agonija zaustavi”, rekao je predsjednik Srbije i naveo da je dva puta učestvovao na razgovorima u Briselu na kojima nije bio pozvan predstavnik Grčke i istakao da čak nije dobio odgovor zašto nema njenih predstavnika.

Prema njegovim riječima, Srbija ne može mnogo toga, kada su ostali zatvorili granice za ekonomske migrante, zatvorila ih je i Srbija, ali podvlači da je ostao neprijatan odnos EU prema Grčkoj.

On kaže da Grčka i Srbija nisu uzrok te krize, ali da trpe posljedice.

“Evropa, čiji ste vi član, a mi želimo da budemo, proklamovala je princip da sloboda kretanja, izbor zaposlenja, izbor države u kojoj ćete da živite, a posebno zbrinjavanje ljudi koji zbog različitih vrsta neprijatnosti u svojim zemljama svoju zemlju napuštaju”, rekao je srpski predsjednik.

Istakao je da je, kada je postalo jasno da se u Evropi javlja sebičnost i da su mnogi političari koji su poštovali evropska pravila ugroženi padom popularnosti, Evropa odlučila da drugačije rješava izbjeglički problem.

Govoreći o posjeti Krfu, predsjednik je rekao da je ta posjeta obilježavanje jednog jubileja u istoriji srpskog naroda, koji nikada ne može da bude zaobiđen i zaboravljen.

“To je 100 godina od iskrcavanja srpske vojske na Krfu i teško ćete u Srbiji naći građanina koji svoj život na zemlji ne duguje tome što je neki njegov predak spasao svoj život tako što se iskrcao na Krf, nahranio, izliječio, opremio i uz teške borbe ponovo vratio u Srbiju”, naglasio je Nikolić.

Rekao je i da je to njegov treći dolazak na Krf i istakao da će dolaziti dok god bude mogao, bez obzira na to da li je na funkciji ili ne.

“Mislim da svako, ko barem u pričama svojih predaka, ima nekog pretka koji je, ili ovde izgubio život, ili se odavde vratio u Srbiju, da duguje Srbiji i svojim precima da bar jednom u životu bude na Krfu i dolazak na Krf je još jedna prilika da zahvalimo Grcima za sve što su učinili za nas”, rekao je Nikolić.

Srpski predsjednik kaže da treba i Srbi i Grci da se podsjete na prijateljstvo stvoreno u krvi, a koje “više nikada ne mora da bude obnovljeno u krvi” i koje mora da traje vječito.

“Ovde su ponosno učestvovale druge zemlje saveznice u Velikom ratu, ponosan sam što smo deo te divne istorije, probijanja Solunskog fronta i rješavanja sudbine Prvog svjetskog rata koja je počela odavde”, zaključio je predsjednik Srbije.

(Tanjug)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *