Nikad nećete pogoditi kako se Zdravko Čolić zvao na početku karijere: Pjevao pjesme na stranim jezicima (VIDEO)

March 17, 2023, 4:40 pm

Pjevač Zdravko Čolić predstavljao je tadašnju Jugoslaviji na Evroviziji prije ravno 50 godina i to sa pjesmom „Gori vatra“ ali je manje poznato da je popularni muzičar u tim počecima ozbiljnije karijere pjevao pesme na njemačkom i engleskom jeziku, i to pod umjetničkim imenom Dravko.

Čola je u to vrijeme već bio popularan ali je priželjkivao internacionalnu karijeru. Nakon što je na Opatijskom festivalu s pjesmom „Gori vatra“ prošao na Pjesmu za Evroviziju, kompanija „Njarner Bros“ potpisala je sa njim ugovor, uprkos tome što je završio takmičenje održano te 1973. godine u Luksemburgu na pretposljednjem mjestu.

Zdravko je Čolić je za čuvenu internacionalnu muzičku kompaniju snimio samo četiri ploče, dvije na njemačkom i dvije na engleskom jeziku, i tu se završila njegova međunarodna karijera jer nije htio da se preseli u Njemačku.

Na njemačkim pločama Čolić je bio potpisan kao Dravko jer je njemačkim producentima bilo teško izgovarati njegovo pravo ime Zdravko. A što se pjesama tiče, popularne su bile „Ruh dich aus in meinen Armen“, „Alles was ich hab“, „Lampenfieber“, „Madre Mia“, „Rock’n’Roll Himmel“…

Na engleskim jeziku Čola je snimio dvije pjesme: „Light Me“ i „I’m Robot Man“.

Podsjetimo, Zdravko Čolić je prije nekoliko dana održao spektakularni koncert u Zadru, osvrnuvši se pred taj nastup na svoje dugo trajanje u vrhu muzičke scene.

– Ne osjećate teret ni godina ni kostiju ni mišića kad su ispred vas hiljade ljudi stopljeni s vama, u istoj vibraciji. Ne vjerujem da postoji ijedan posao ili poziv u životu koji toliko deluje kao eliksir mladosti kao što je pevanje pred publikom– istakao je Čolić uoči koncerta.

Vecernjenovosti.rs (Foto: ATA)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *