TV K3

android aplikacija

instaliraj

Nevesinje: Obilježena slava BORS-a i godišnjice mitrovdanskih bitaka, negodovanja zbog priznanja Tamindžiji (VIDEO)

Nevesinje: Obilježena slava BORS-a i godišnjice mitrovdanskih bitaka, negodovanja zbog priznanja Tamindžiji (VIDEO)
U Nevesinju je održana centralna svečanost povodom Mitrovdana, krsne slave Boračke organizacije Republike Srpske. Obilježeni su i Dan opštine Nevesinje i sjećanje na dvije mitrovdanske bitke, ključne za odbranu Nevesinja, srpske Hercegovine i Republike Srpske. Zvaničnici Republike Srpske uputili su čestitke BORS-u povodom Mitrovdana, ističući zasluge boraca u stvaranju Srpske.

Mitrovdanske bitke simbol su junaštva, herojstva, spremnosti na žrtvu da bi se odbranila sloboda, istaknuto je tokom obilježavanja Mitrovdana u Nevesinju. Iako je, 1992.i 1994.godine, i sam grad Nevesinje bio u opasnosti, civilno stanovništvo se nije iselilo, nego je aktivno učestvovalo u odbrani slobode.

– Sigurno da karta Republike Srpske ne bi izgledala ovako, da hrabri borci Nevesinjske brigade nisu uradili herojsko djelo u odbrani Nevesinja i Republike Srpske – kaže Ranko Prodanović, bivši oficir Nevesinjske brigade VRS.

Milenko Lalović,bivši oficir Nevesinjske brigade Vojske Republike Srpske poziva na oprez i u miru.

– Ono što sada treba imati na umu i glavna pouka svima, i borcima i narodu, jeste da da se ta borba nije završila za Mitrovdan, nego je treba voditi sada na drugi način, mnogo pametniji i mudriji – poručuje Lalović.

Nevesinje - Mitrovdan (Foto: SRNA)

Nevesinje – Mitrovdan (Foto: SRNA)

Nažalost, za dva Mitrovdana, 64 borca su stradala, a oko hiljadu ih je ranjeno.

– Svaki Nevesinjac i Hercegovac na Mitrovdan ima pomiješana osjećanja, naravno, i radosna i tužna. Radosna za to što smo stvorili Republiku Srpsku, a tuge, što je cijena skupo plaćena – rekao je Milenko Avdalović, načelnik Opštine Nevesinje.

Pomen je služen u hramu Vaznesenja Gospodnjeg. Na centralnom Spomeniku slobode, položeno je cvijeće. Iz nadležnog ministarstva je poručeno da stečena boračka prava nisu narušena.

– Činimo sve i godinama smo činili, u određenim elementima položaj boračke populacije se poboljšava, pitanje je kompleksno, ali ide naprijed – riječi su Duška Milunovića, ministra rada i boračko-invalidske zaštite.

Milomir Savčić, predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske naglašava da se mora raditi na poboljšanju uslova ove populacije.

– Sigurno je da nismo zadovoljni položajem boračkih kategorija, ali je činjenica da nismo ništa izgubili od stečenih prava. Ubijeđen sam da ćemo do kraja godine poboljšati položaj RVI – istakao je Savčić.

Savčić je rekao da ostaje neriješen problem – zapošljavanje demobilisanih boraca.

Povodom Mitrovdana, održana je i svečana akademija, kojoj su prisustvovale brojne zvanice, uz prigodan kulturno-umjetnički program.

Povodom Dana opštine Nevesinje, na svečanoj sjednici uručena su opštinska priznanja zaslužnim pojedincima.

Za izuzetan doprinos razvoju opštine kroz brojne projekte među kojima su rješavanje problema vodosnabdijevanja nakon 50 godina, izgradnja Hidroelektrane Dabar, putne infrastrukture i zapošljavanja, Plaketu opštine dobio je poslanik u NSRS Ilija Tamindžija, što je izazvalo brojna negodovanja.

Negodovali su nevesinjski borci zbog dodjele povelje oštine Nevesinja, na najsvetiji dan za tu opštinu – Mitrovdan, Iliji Tamindžiji, poslaniku SNSD-a, koji je, kako kažu, bio dezerter.

Tako je pored zvižduka u skupštinskoj sali tokom dodjele Povelje opštine Nevesinje Tamindžiji, bilo burno i na trgu, gdje se osjetiilo veliko nezadovoljstvo boraca. Cijepane su boračke knjižice, a bilo je i privođenja u policijsku stanicu…

Ratni vojni invalid Radivoje Mićević pocijepao je boračku knjižicu, a u Stanicu policije je priveden Brano Pejanović, major VRS.

Kako saznajemo, bilo je velikog pritiska na policiju, koja je na terenu bila korektna. Upravo zbog pritisaka, koji su dolazili sa strane, komandir policije Slavenko Lučić tokom dana podnio je ostavku.

Da bi svečanost bila uveličana, kako saznajemo, iz javnih preduzeća autobusima iz Trebinja u Nevesinje su dovezeni radnici,

Svečana Mitrovdanska akademija održana je u skraćenom formatu, ali, iako je bio najavljen, bez direktnog prenosa JS RTRS, čije ekipe su još od juče s kompletnom opremom bile prisutne u Nevesinju u Kulturnom centru “Nebojša Glogovac”.

Na održanoj skraćenoj svečanoj akademiji nisu učestvovali, iako su stigli u Nevesinje, ni poznati glumci iz Beograda, među kojima i Vojin Ćetković.

Sav taj haos, koji je nastao, je zbog odluke skupštinske većine u Nevesinju predvođene SNSD-om da dodijele najveće priznanje Iliji Tamindžiji na dan kada se u tom gradu sjećaju na dvije velike mitrovdanske ofanzive i na poginule srpske borce.

Izvor: Srna/ RTRS/ BN TV

TV K3 aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku

Komentarišite

Your email address will not be published.