“Neuhranjene su i izgledaju užasno” Životinjama u Pionirskoj dolini u Sarajevu hitno potreban veterinar

April 3, 2024, 11:47 am

Pionirska dolina i zoo vrt, najstariji je i jedinstven zoološki vrt u BiH koji privlači veliki broj posjetilaca tokom cijele godine.

Popularna „Pionirska dolina“smještena je u sjeveroistočnom dijelu Sarajeva, samo 2 kilometra udaljena od strogog centra grada.

Iako je Pionirska dolina kao takva prelijepo uređena i nudi različit sadržaj za one najmlađe, ipak stanje životinja u posljednje vrijeme zabrinjava.

U zoo vrtu se trenutno nalazi 36 životinjskih vrsta, odnosno više od 250 životinja. Kao jedan od omiljenih vrtova u Bosni i Hercegovini koji prikuplja posjetitelje sa svih strana jako je važno i u izazovnim vremenima održati integritet. Međutim, već neko vrijeme, pritužbe na Pionirsku nisu rijetka pojava, a posjetitelje najviše razljućuje, kako kažu, stanje životinja koje izgledaju zanemareno.

Alma Haziri iz Udruženja Av-Mau koje je isključivo namijenjeno pomoći životinjama, posjetila je Pionirsku dolinu i razočarala se, ističe kako je zabrinjavajuće stanje životinja u Pionirskoj dolini.

Istakla je da su životinje u jako kritičnom stanju: “Veoma su neuhranjene, krzno im je u rupama. Izgledaju užasno. Pogotovo moram da se osvrnem na tako zvanog Afričkog lava koji nema uopšte kilažu koju bi trebao da ima”, ističe Haziri koja se obratila i gradonačelnici Sarajeva Benjamini Karić za pomoć.

Naglasila je da se lično uvjerila kako je stanje jako loše.

Kako je rekla pokušala je doći do nadležnih u Pionirskoj dolini, ali da niko nije dostupan za odgovor.

– Nažalost u Pionirskoj dolini niko nije dostupan za odgovor. Našu Pionirsku dolinu kako kažu finansira EU koja uopšte ne zna u kakvom su stanju naše životinje. Zbog toga želimo doći do gradonačelnice, kako bi se osigurao neki novac i poboljšao život životinja. Grupa AV MAU broji preko 35 hiljada članova. Mi smo svi spremni da volontiramo i brinemo o tim životinjama ukoliko je potrebno i ukoliko oni nemaju dovoljno radnika. Ali definitvno ono prvo što mora da se uradi je da se dovede veterinar na teren. Ono je logor za njih. Ukoliko ne budemo dobili odgovor uskoro, sigurno ćemo izaći u mirnu šetnju kao protest za životinje u Pionirskoj dolini – rekla je Alma Haziri za Bosnainfo.

Srpska info

FOTO: BOSNAINFO

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *