Nešić poručuje da treba mijenjati Izborni zakon BiH

November 24, 2022, 9:21 am

Cijepanje DNS, koje je počelo nakon izbora 2018. godine, nastavljeno je i nakon ovogodišnjih izbora, a trend napuštanja stranke od strane pojedinih funkcionera nije uspjela da zaustavi ni činjenica da ta partija ponovo ulazi u vlast.

Naime, DNS je u nepuna dva mjeseca nakon opštih izbora napustio poslanik Dragan Brdar iz Kozarske Dubice.

Prvi politički “papak”
On je zvanično postao i prvi politički „papak“ ovogodišnjih izbora, a da apsurd bude veći, stranku je napustio i prije nego je zvanično sjeo u skupštinske klupe, iako je u Narodnu skupštinu Republike Srpske dospio zahvaljujući kompenzaciji, odnosno partiji koju je napustio.

Ubrzo nakon njega svoj odlazak iz stranke je najavio i član Predsjedništva DNS i poslanik te stranke u prošlom sazivu Narodne skupštine Republike Srpske, Aleksandar Glavaš, koji, za razliku od Brdara, ne namjerava da ode u drugu stranku već želi potpuno da napusti politiku i posveti se privatnom biznisu.

DNS su ovih dana napustili i svi odbornici iz Prijedora, njih petoro, na čelu s predsjednikom kluba odbornika Goranom Predojevićem, koji je na prošlim lokalnim izborima bio kandidat ove stranke za gradonačelnika tog grada.

I dok se Brdar nakon napuštanja stranke nije oglašavao u javnosti, Predojević je javno obznanio da, zajedno sa Slavicom Popović, Mladenom Radišićem, Igorom Javorićem i Draganom Romčevićem, nastavlja rad, kao nezavisni klub odbornika.

– Nezadovoljni politikom i putem kojim ide DNS, donijeli smo odluku da napustimo stranku. Svjesni činjenice da nam je do sada jedini politički angažman bio samo u DNS i da smo mnogo truda i energije uložili u stvaranje i jačanje stranke nismo spremni prihvatiti put kojim ide DNS i odnos pojedinih funkcionera prema odbornicima i članovima DNS – kratko je rekao Predojević.

“Najgori oblik lopovluka”

I dok s jedne strane neki visoki funkcioneri napuštaju stranku, lider DNS Nenad Nešić dogovorio je povratak ove partije u vlast.

On se, naime, u nekoliko navrata posljednjih dana sastao s predsjednikom Srpske i liderom SNSD, Miloradom Dodikom, s kojim je dogovorio da će DNS biti dio koalicije sa SNSD.

Na pitanje da li i koliko najnoviji talas odlazak funkcionera iz DNS, šteti ovoj stranci i šta je razlog njihovog nezadovoljstva, Nešić nije želio da komentariše.

Istakao je da može govoriti o odlasku Brdara i Glavaša iz stranke, ali da odbornike iz Prijedora ne želi komentarisati.

Odlazak Bradara iz stranke prokomentarisao je riječima kako je riječ o kriminalu i korupciji, te da je potrebno hitno mijenjati Izborni zakon BiH.

– Pogotovo treba mijenjati u dijelu koji se odnosi na one koji osvoje mandat zahvaljujući kompenzacijama. Brdar je dobio mandat na osnovu kompenzacije i prije prve konstitutivne sjednice NSRS je promijenio stranački dres. Dakle, mandat je dobio na osnovu rada cijele partije i na taj način iznevjerio sve građane koji su glasali za DNS, a ne za njega lično. To mogu nazvati samo jednim imenom – čisti lopovluk – istakao je Nešić za Srpskainfo.

On kaže da je ovdje riječ o “najgorem obliku lopovluka”.

– Čovjek je ukrao iz tuđe kuće nešto što ne pripada njemu – naveo je Nešić.

Tvrdi da odlazak Glavaša iz DNS ne može da se gleda na isti način kao Brdarov. Ističe da je Glavaš nezadovoljan svojim izbornim rezultatom i da mu je to saopštio odmah nakon izbora.

– Ne može da se pomiri s tim i jednostavno smatra da treba da se posveti svom privantom biznisu. Ja poštujem njegovu odluku – bio je kratak Nešić.

Srpskainfo

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *