TV K3

android aplikacija

instaliraj

Nešić: Umjesto odlaganja izbora skratiti rokove predizbornih aktivnosti

Nešić: Umjesto odlaganja izbora skratiti rokove predizbornih aktivnosti

Nenad Nešić, predsjednik DNS-a i poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, smatra da se lokalni izbori ne moraju odgađati, te da je dovoljno skratiti rokove za predizborne aktivnosti.

„Rano je za razmišljanje o odgađanju izbora jer će pandemija do oktobra proći i situacija se dodatno može procjenjivati kroz dva-tri mjeseca. Ono što bi trebali u ovom momentu uraditi jeste skratiti rokove za izborne aktivnosti koji su ionako predugi, pa nam kampanja traje po pola godine”, rekao je Nešić, komentarišući inicijativu Centralne izborne komisije za uvođenje zakonske mogućnosti za odlaganje lokalnih izbora.

Izborni zakon BiH, prema Nešićevim riječima, trenutno predviđa tri stvari:

–   Prva je da se izbori raspisuju 150 dana prije održavanja, kada počinju da teku rokovi za prijavu za ovjeru političkih subjekata za učešće na izborima;

–  Drugi rok je da se prijava za ovjeru za učešće na izborima, sa prikupljenim potpisima, predaje najkasnije 135 dana prije održavanja izbora;

– Treća stvar je da političke partije predaju kandidatske liste najkasnije 90 dana prije izbora;

„Sasvim je dovoljno i smatramo ispravnim rješenjem skratiti ove rokove i u redovnim okolnostima, a posebno u vanrednim kada je izborne aktivnosti nemoguće sprovoditi.  Racionalno i opravdano rješenje je izbore raspisati krajem jula, da rok za ovjeru za učešće na izborima bude do sredine avgusta, a predaja listi do kraja avgusta. Suludo je da svako dvije godine izgubimo pola godine na predizborno politikanstvo i zato je u interesu svih da se skrate rokovi i predizborne aktivnosti”, ocijenio je Nešić.

On je podsjetio i da je za odlaganje izbora neophodno promijeniti i 10 kantonalnih ustava, dva entitetska i Ustav BiH koji propisuju da se izbori održavaju svako četiri godine.

”Ukoliko bi pokušali prolongirati izbore bez promjene 13 ustava, u pitanje bi došao njihov legalitet i vrlo vjerovatno bi takve izmjene Izbornog zakona BiH bile proglašene neustavnim od strane Ustavnog suda BiH”, kaže Nešić.

Izvor: Saopštenje DNS

TV K3 aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku

Komentarišite

Your email address will not be published.