Nema prepreka za imenovanje Juske

April 23, 2016, 8:51 am

Ovo je, u najkraćem, zaključak koji proizilazi iz stavova političkih faktora u parlamentarnim strankama, s kojima smo razgovarali u petak.

Naime, gotovo niko ne spori kredibilitet novog SBB-ovog kandidata (kako je to bilo u slučaju prethodnog, Bakira Dautbašića), no isto tako poručuju da cijela procedura mora biti obavljena u skladu sa zakonom. “Ukoliko oni koji upravljaju procesima kažu da je ovaj kandidat u redu, onda bi trebalo da bude tako.

To je sada stvar procedura i ja očekujem da procedura imenovanja u Predstavničkom domu bude u zakonskom roku”, kaže Šemsudin Mehmedović, poslanik SDA, koji ističe kako o Juski ništa ne zna, osim da je kratko bio ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo. “Tek treba da vidimo kakve su njegove kompetencije, kao i njegovu biografiju”, ističe Mehmedović.

Senad Šepić, njegov stranački kolega i državni poslanik, ističe da je, koliko on zna, riječ o odgovornom, mlađem čovjeku koji je pokazivao energiju i spremnost da rješava određena pitanja. “Vjerujem da će tako biti i u slučaju narednog imenovanja.

Važno je da sve u vezi s imenovanjem bude urađeno na zakonit način i prema našim procedurama i da se Savjet ministara u kompletu okrene djelovanju za građane, a prestane baviti samo sobom”, zaključuje Šepić.

Imenovanje Juske neće biti sporno ni za političke predstavnike RS u institucijama BiH. Tako Momčilo Novaković, član Kluba poslanika SDS-a u parlamentu BiH, ali i član Komisije za pripremu izbora Savjeta ministara, ističe da se, nakon zamjene kandidata Dautbašića Juskom, situacija suštinski promijenila. “Sada imamo kandidata koji ni po čemu nije sporan. Ismir Jusko, prema onome što sam čuo i pročitao, može dobiti podršku i moju i SDS-a.

Ovdje se radi o koalicionom dogovoru SDA – SBB, koji bi trebalo da donese stabilnost vlasti, a mi kao dio većine želimo da je vlast stabilna”, zaključuje Novaković.

U Komisiji za pripremu izbora Savjeta ministara, koja je proceduralna stepenica ka potvrđivanju kandidata u Predstavničkom domu, u petak još nisu bili dobili nikakav materijal u vezi s Juskom, budući da on mora najprije proći uobičajene provjere u SIPA i Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) BiH. Sam predsjedavajući Denis Zvizdić je s puta po SAD poručio kako je Jusko snažna ličnost i kredibilan kandidat, te kako vjeruje da će procedura njegovog imenovanja za ministra prometa i komunikacija biti okončana čim prije.

Nezavisne novine

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *