Navršava se deset godina od katastrofalnih poplava koje su pogodile Srpsku

May 15, 2024, 5:55 am
Navršava se deset godina od katastrofalnih poplava koje su 2014. pogodile Republiku Srpsku.
Doboj je među gradovima u slivu rijeke Bosne, koji je tada bio potpuno pod vodom. Višemilionska materijalna šteta i 11 izgubljenih života, bilans je višednevne blokade grada.

Doboj je nakon ove katastrofe, ipak, obnovio infrastrukturu i nastavio da se razvija i danas je najveće gradilište u Srpskoj.

Vode Srpske: Sistem odbrane od poplava na mnogo boljem nivou nego 2014. godine

Nakon velikih poplava 2014. godine Vlada Republike Srpske, resorno Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Јavna ustanova Vode Srpske uložili su maksimalne napore da se unaprijedi sistem odbrane od poplava, odnosno da se obezbijedi visok nivo zaštite i smanje rizici od poplava u Republici Srpskoj, saopšteno je iz Voda Srpske.

Nasip na Drini - Foto: RTRS

Foto: RTRS

Od 2014. godine do danas Vlada Republike Srpske obezbijedila je više od 250 miliona konvertibilnih maraka za investicije u sektoru voda, iz različitih izvora finansiranja – iz Fonda solidarnosti Republike Srpske, iz kredita Evropske investicione banke i Svjetske banke, grantova i Budžeta Republike Srpske.

– Ulaganja u vodoprivredne objekte realizovana su ili su u toku, na čak 330 lokacija u svim dijelovima Republike Srpske. Na najkritičnijim lokacijama realizovane su mjere rekonstrukcije i rehabilitacije dotrajalih ili izgradnja novih nasipa i drugih objekata zaštite od poplava, regulacija i sanacija riječnih korita i sve druge neophodne mjere u cilju odbrane od poplava – navodi se u saopštenju.

Na osnovu toga, Republika Srpska danas je mnogo spremnija za odbranu od poplava nego što je bila prije 2014. godine.

– Međutim, u narednim godinama potrebno je nastaviti sa ulaganjima u sistem odbrane od poplava kako bi se dostigao što viši nivo pouzdanosti zaštite od poplava u Republici Srpskoj – ističe se u saopštenju.

U skladu sa tim opredjeljenjem, Јavna ustanova Vode Srpske i trenutno realizuje više značajnih mjera zaštite od poplava u Republici Srpskoj: Izgradnja prve dionice drinskog nasipa u Semberiji, rekonstrukcija crpnih stanica pored rijeke Save na području Semberije, sanacija rijeke Vrbas na području Banjaluke, sanacija rijeke Bosne na području Modriče, sanacija rijeka Liješanj i Grab u Doboju, regulacija rijeke Hoče u Zvorniku, Sanacija rijeke Miloševice u Prijedoru i regulacija rijeke Studeni Јadar u Milićima.

Opredjeljenje Јavne ustanove Vode Srpske je da u narednom periodu sprovede i sve druge neophodne mjere zaštite od poplava u Republici Srpskoj prema planu resornog Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, jer odbrana od poplava je kontinuirani proces i sistem odbrane od poplava zahtijeva stalno održavanje i unapređivanje, zaključeno je u saopštenju.

(RTRS – Foto: Arhiva)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *