Nastavlja se suđenje u predmetu “Dudaković i drugi”

February 12, 2024, 8:25 am

Suđenje bivšem komandantu i pripadnicima Petog korpusa takozvane Armije BiH Atifu Dudakoviću i drugima za zločine nad srpskim borcima i civilima u više krajiških opština 1995. godine trebalo bi da bude nastavljeno danas pred Sudom BiH.

Na suđenju 29. januara doktor sudske medicine Željko Karan počeo je prezentaciju zaključaka u vezi sa obradom posmrtnih ostataka i identifikacijom.

Karan je tom prilikom rekao da je kao doktor sudske medicine bio prisutan na ekshumacijama, ali da nije išao na asanacije terena prilikom kojih su pronalažene kosti i lične stvari.

Tužilac Marijana Čobović rekla je da je Karan autor svih dokumenata planiranih za prezentovanje.

Dudakoviću i ostalima sudi se za zločine počinjene na području Bosanskog Petrovca, Ključa, Bosanske Krupe i Sanskog Mosta, uključujući ubistva više od 300 lica, progone i uništenje vjerskih objekata.

Osim Dudakoviću sudi se Sanelu Šabiću, Ibrahimu Šiljediću, Safetu Salihagiću, Adisu Zjakiću, Redžepu Zlojiću, Samiru Solakoviću, Fatmiru Muratoviću, Muharemu Aleševiću, Huseinu Balagiću, Edinu Domazetu, Ejubu Koženjiću, Ibrahimu Nadareviću i Saidu Mujiću.

RTRS (Foto: arhiva)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *