Nastavak podrške Oružanim snagama BiH (FOTO)

November 30, 2023, 11:12 am

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez, sa zamjenicima ministra za politike i planove i upravljanje resursima Slavenom Galićm i Aleksandrom Goganovićem, primio je  30. novembra 2023. Delegaciju Evropske unije, koju je predvodila direktorica Evropske službe za vanjske poslove Angelina Eichhorst. Sastanku su prisustvovali i šef Ureda za instrumente vanjske politike Evropske službe za vanjske poslove Peter Wagner i šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH ambasador Johann Sattler.

Sastanak čelnika Ministarstva odbrane BiH i delegacije EU prethodi današnjoj ceremoniji primopredaje deminerskih i sanitetskih vozila, koja će biti upriličena u kasarni OS BiH „Rajlovac“. Riječ je o donaciji koju Evropska unija u okviru prve tranše pomoći Evropskog instrumenta za mir (EPF) u vrijednosti od 10 miliona eura donira Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama BiH.

„Deminerska i sanitetska vozila koja danas dobijamo daju dodatnu vrijednost našim sveukupnim deminerskim kapacitetima i sposobnostima. „Donacija našem deminerskom bataljonu nam je jako bitna, pogotovo što je došla u čas kada slavimo Dan Oružanih snaga BiH“, rekao je ministar Helez, te dodao da Oružane snage BiH žele da budu regionalni lideri u procesu deminiranja. Pohvalio je aktivnosti Evropske unije, kao i NATO-a, što su kroz svoje vojne i političke mehanizme jednoglasnom odlukom doprinijeli produžetku misije Althea EUFOR-a u BiH, rekavši da EUFOR ima važnu ulogu u očuvanju mira i sigurnosti. Također je  istakao nužnost jačanja  dinamike ispunjavanja 14 prioriteta za početak pregovora za članstvo u EU. „Oružane snage BiH su najbolje integrirani dio društva, i želio bih da i cijela Bosna i Hercegovina funkcionira kao Oružane snage BiH“, zaključio je Helez.

Direktorica Evropske službe za vanjske poslove Angelina Eichhorst je naglasila da je saradnja sa Bosnom i Hercegovinom, koja je zemlja kandidat, na odličnom nivou, te izrazila želju za nastavkom još većeg i snažnijeg angažmana kako sa Bosnom i Hercegovinom tako i Oružanim snagama BiH. „Po prvi put je korišten ovaj instrument pomoći i drago mi je da danas možemo pružiti ovakvu vrstu podrške Oružanim snagama BiH“, istakla je Eichhorst i te dodala da se raduje današnjoj ceremoniji primopredaje deminerskih i sanitetskih vozila.

Zamjenici ministra Galić i Goganović su također izrazili zahvalnost Delegaciji Evropske unije na vrijednoj donaciji, te zaključili da put Bosne i Hercegovine ka Evropskoj uniji nema alternativu.

Susret dviju delegacija se nastavlja tokom dana u kasarni „Rajlovac“ OS BiH, gdje će biti upriličena ceremonija primopredaje deminerskih i sanitetskih vozila.

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *