Narodna vjerovanja kažu da ovi pokloni ni u ludilu ne treba da se daju

November 19, 2023, 5:17 pm
Narodna vjerovanja duboko su uvrežena u našem narodu, a postoji ih bezbroj. Narodna vjerovanja postala su dio tradicije, koja se prenosi sa koljena na koljeno, a neka od njih vezuju se za poklone.

Naime, postoji vjerovanje da određeni pokoni donose bijedu i siromaštvo, kao i veliku nesreću, te da ih nikako ne bi trebalo poklanjati. Zanimljivo je da se na spisku “zabranjenih” poklona uglavnom nalaze oni koje često poklanjamo, a može se reći da su neizostavan dio svakog slavlja.

Oštri predmenti poput noža, britve, igle i sličnih stvari nikada se ne poklanja dragim ljudima. Poklanjanje ovih predmeta kod našeg naroda, kroz izvjesno vrijeme, izaziva svađu i prekid odnosa.

Ogledalo i posuđe takođe ne treba poklanjati jer se vjeruje da je u ogledalima zarobljena magija. Navodno, poklonjena ogledala donose nevolje u život onog ko ih dobije, dok se posuđe može poklanjati samo ukoliko se u svaki sud ubaci po jedan novčić jer se veruje da prazni sudovi donose siromaštvo.

Sat i upaljač ne treba poklanjati ukoliko želimo da izbjegnemo konflikte i prekid odnosa sa osobom kojoj poklanjamo. Postoji staro vjerovanje da ako djevojka kupi momku sat, ili on njoj, počeće da otkucava čas njihovog rastanka. Kineski mudraci vjeruju da prihvatanje sata na poklon znači početak odbrojavanja do smrti.

Maramice i šalovi takođe, veruje se da donose nevolje i loše ljude u život onog koji dobija ovakav poklon.

Biseri se čine kao sjajna ideja, međutim vjeruje se da poklonjeni biseri donose bolesti i gubitke u kuću. Biseri su simbol suza siročića i udovica, i baš zato je vjerovanje o poklanjanju bisera i nastalo.

Novac je takođe na spisku poklona koji ne bi trebali da se poklanjaju, dok je danas ustaljen običaj da se umjesto poklona predaje poklon-čestitka sa novcem, odnosno da se u nekoj prodavnici uplati određena svota za koju će darivana osoba moći da izabere ono što želi.

Cvijeće je najčešći poklon koji dame dobijaju i idealan je za sve prilike, međutim, treba obratiti pažnju na koji način se poklanja.

Običaj je da se poklanja neparan broj cvijetova, jer se paran nosi na groblje. To ne važi za bukete od sitnog cveća. Izbjegavajte poklanjanje hortenzija, hrizantema i ljiljana, jer se to cveće takođe obično nosi na groblje, prenosi StilKurir.

Iz istog razloga nikada ne kupujte i ne poklanjajte vještačko cvijeće. Vjeruje se i da određena boja cvijeća ima određeno značenje (crvena — ljubav, bijela — nevinost, žuta — ljubomora i tome slično).

Glassrpske.com (Foto: arhiva)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *