Namirnice koje umiruju simptome reumatoidnog artritisa

May 20, 2023, 6:57 am

​Reumatoidni artritis spada u hronična zapaljenja koje uglavnom zahvata zglobove, ali se rijetko može dogoditi i da pređe na unutrašnje organe.

Ovo oboljenje spada u sistemske bolesti vezivnog tkiva, a nakon što dođe do razjedanja zglobne hrskavice i propadanja kostiju, posljedice se javljaju u vidu bolova, ukočenosti i različitih deformacija.

Reumatoidni artritis je jako rasprostranjeno oboljenje koje se uglavnom češće javlja kod žena, uzrok je i dalje nepoznat, ali se zna da uticaj ima genetika, kao i različiti drugi faktori, kao štu su na primjer, virusi i bakterije.

Počinje podmuklo i sporo se razvija
Jedan od problema je i što ga nećete oktriti na vrijeme, a prvi simptom koji bi trebalo da vas upozori jeste jutarnja ukočenost i bolovi prilikom pokreta.

Pored obavezne terapije, ishrana igra ključnu ulogu u našem zdravlju. Poznato je da dobro balansiranim i zdravim obrocima možemo dosta da pomognemo, ne i da izliječimo, ali svakako da olakšamo sebi.

Kao i kod svih drugih oboljenja, postoje i kod reumatoidnog artritisa namirnice koje bi trebalo što češće konzumirati, jer na neki način umiruju simptome ovog zapaljenja.

Bijeli luk
Zahvaljujući svojim sumpornim jedinjenjima, on umiruje upalu.

Cvekla
Bogata je antioksidansima, pa osim što smiruje upalu, odlična je i u smanjenju rizika za razvoj raka i kardiovaskularnih bolesti.

Špinat
Ovo povrće je bogato vitaminom K i upravo zbog toga je poželjna namirnica kod reumatoidnog artritisa.

Bundeva
Sadrži karotenoide i antioksidanse koji ublažavaju upalu, a bogata je i biljnim vlaknima, prenosi b92.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *