Nakon sastanka Nešića, Satlera i Hurtića: BiH poštuje obaveze, ali nije depo za migrante (VIDEO)

September 19, 2023, 5:18 pm

Bosna i Hercegovina spremna je da pristupi procesu tranzicije i preuzme obaveze koje su do sad radile međunarodne organizaciej kada su u pitanu migracije, zaključeno je nakon sastanka ministra bezbjednosti Nenada Nešića i minisra za ljudska prava Sevlida Hurtića sa šefom delegacije EU Joghanom Satlerom.

Nešić kaže BiH poštuje svoje obaveze, dio je kolektivne bezbjednosti Evropske unije, napominjući da je prioritet bezbjednost građana Bosne i Hercegovine. Tvrdi, BiH neće postati depo migranata.

“Ukoliko se desi da zemlje EU zatvore svoje granice, zatvorićemo ih i mi. Na prvom mjestu je bezbjednost građana BiH, nećemo dozvoliti situacije koje su se dešavale u Njemačkoj, kada su migranti silovali djevojčicu”, napominje Nešić.

Planirano je da budžet za rješavanje migrantske krize u BiH bude povećan za pola miliona maraka budžetskih sredstava, u cilju humanitarne pomoći migrantima, kaže ministar za ljuska prava i izbjeglice BiH Sevlid Hurtić.

Hurtić napominje jedan od najvećih problema je dolazak legalnih migranata na rad u BiH, koji nakon izvjesnog vremena provedenog na radu u BiH nelegalno odlaze u zemlje Evropske Unije.

Problem migrantske krize nije problem sa kojim se suočava samo Bosna i Hercegovina, već i cijela Evropska unija.

Šef delegacije EU u BiH Johan Satler kaže ostvareni su značajni iskoraci u upravljanju migracijama.

O problemu migracija ranije je  govorila je predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, napominjući konstatnu potrebu za daljom koordinacijom sa zemljama Zapadnog Balkana na sprečavanju iregularnih tokova.

TVK3

 

 

 

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *