Najavljeno rušenje murala Dejvida Bouvija u Sarajevu

July 13, 2016, 7:00 am

Krajem mjeseca maja ove godine u glavnom gradu BiH predstavljen je najveći mural Dejvida Bouvija na svijetu.

Mural je napravljen na lokaciji kampusa Univerziteta u Sarajevu, veličine 13 x 10,5 metara.

Lijepa vijest iz Sarajeva munjevito se proširila po cijelom svijetu, međutim danas je stigla informacija koja je zaprepastila sve fanove Dejvida Bouvija, prenosi TV N1.

Naime, najavljeno je rušenje i uklanjanje ruševnih objekata unutar Kampusa Univerziteta u Sarajevo, što znači da će i mural Bouvija biti trajno uklonjen.

Kontaktirali smo Team Bowie Sarajevo koji su kazali da znaju za Regulacioni plan, te istakli da im je drago što će kompleks biti iskorišten za nešto konkretno, pogotovo u obrazovne svrhe.

Ipak naglasili su da su sve ovo samo najave jer konkretnih rješenja i finansijskih sredstava, prema njihovim saznanjima, još uvijek nema.

“Ovo je i očekivano jer je počela predizborna kampanja, te će se pokušati svaki komad zemlje i asfalta iskoristiti u predizborna obećanja”, rečeno je iz Team Bowie Sarajevo.

Ipak, kažu, ukoliko dođe do rušenja oni će se potruditi da se ispoštuje svjetska praksa, tj. kod nadležnih organa će insistirati na premještanju murala na drugu, adekvatnu, lokaciju. Podsjećamo, djelo je rezultat četveromjesečnog rada Team Bowie grupe entuzijasta koji su na taj način odali počast preminuloj pop ikoni.

 

(N1)

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *