TV K3

android aplikacija

instaliraj

Nagrađeni radovi studenata Akademije umjetnosti u Banjaluci

Godišnja izložba studenata Akademije umjetnosti u Banjaluci, koja se održava već četrnaesti put, svečano je otvorena kompozicijom Maksima Dijega Puhola "Pompeja", iz svite "Buenos Ajres", koju su izveli studenti Akademije i pokazali svoj talenat.

Nagrađeni radovi studenata Akademije umjetnosti u Banjaluci

Izložene slike, grafike, crteže, fotografije, kao i radove iz oblasti grafičkog dizajna i intermedijalne umjetnosti u prostorijama Akademije umjetnosti, galeriji “Đura Jakšić” na Filološkom fakultetu i zgradi Akademije posjetioci će moći da pogledaju do 10. jula.

Dekan Akademije umjetnosti Luka Kecman izrazio je zadovoljstvo što se na izložbi  predstavljaju djela rađena tokom akademske godine, dodajući da su nagrade odličan podsticaj za studente, ali i jedan od načina da se izdvoje najbolji.

Pored studenata iz Srpske, svoje stvaralaštvo pokazali su i gosti sa Fakulteta umetnosti Univerziteta u Prištini (Zvečan – Kosovska Mitrovica).

Ove godine o najboljim radovima odlučivala je komisija u sastavu Siniša Vidaković, Veso Sovilj, Goran Janković, Jelena Karišik, Gorica Miletić-Omčikus, Leonila Jočić i Drago Vejnović.

Nagrada Akademije umjetnosti za slikarstvo pripala je studentu četvrte godine Lazaru Rodiću u klasi profesora Vese Sovilja. Za najbolju grafiku nagrađen je Nikola Kašterović, student iz klase Gorice Miletić-Omčikus. Za crtež iz predmeta večernji akt nagrađena je Jelena Ružojčić. U oblasti intermedijalne umjetnosti priznanje je dobila Danijela Kolundžija.

Muzej Kozare izdvojio je radove tri studenta i nagradio Željku Panić, Anđelu Topić i Jelenu Jeremić.

Priliku da naprave samostalnu izložbu 19. juna imaće Jelena Ružojčić, Bojan Babić i Jelena Inđić, zahvaljujući Galeriji “96” iz Prijedora. U svijetu fotografije izdvojio se Bojan Babić, dok je nagradu za grafički dizajn dodijelila agencija “AquariusA” Sneni Karić.

Stručni žiri u sastavu Lana Pilipović, Žana Vukičević i Mladen Banjac u ime Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske donio je jednoglasnu odluku da nagradu za najbolje radove na izložbi završne godine Likovnog odsjeka Akademije umjetnosti Banjaluka dodijeli Vojislavu Ritanu.

– Izdvajamo rad “Foto-instalacija” Vojislava Ritana, iz predmeta intermedijalna umjetnost, koji se u najvećoj mjeri bavi istraživanjem u mediju fotografije, a gdje je kao glavni instrument umjetničkog izraza korišćeno tijelo – navodi se u obrazloženju.

 

(RTRS)

TV K3 aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku

Komentarišite

Your email address will not be published.