Na UKC Srpske održan kurs za primjenu ultrazvuka u hitnim stanjima u pedijatriji (VIDEO)

May 21, 2023, 11:11 am

Univerizetski klinički centar nastavlja sa edukacijom svom kadra. Danas je 40 mladih ljekara, uz podršku kolega iz Slovenije, učestvovalo u obuci za ultrazvučni pregled u hitnim slučajevim. Paralelno sa usavršavanjem ljekara za odrasle pacijenate, obučeni su i pedijatri.

Novi koncept primjene ultrazvuka u pedijatriji doprinijeće bržoj i efikasnijoj dijagonozi najmlađih pacijeneta. Cilj je brza orijentacija u hitnim stanjima i uspostavljanje tačne dijagnoze, kao što je trauma, srčani zastoj, sumnje na izlive i slična stanja, ističu u UKC-u.

Načelnik Urgentnog centra UKC-a Republike Srpske Slavica Zeljković izrazila je zadovoljstvo što se u ovoj zdravstvenoj ustanovi godinu dana radi na uvođenju novog koncepta primjene ultrazvuka u medicini.

– To je takozvani “point of ker” ultrazvuk, koji nije ekspertski, nego ultrazvuk koji koriste ljekari kliničari neposredno uz pacijenta, na način da se ultrazvučni pregled integriše u klinički pregled – pojasnila je Zeljkovićeva.

Nakon obuke ljekari će moći da donesu odluku za terapijski modalitet i dalju dijagnostiku što je izuzetno bitno kod teško oboljelih i bolesnika u kritičnom stanju.

Do sada je više od 100 ljekara prošlo ovu obuku, a dobra saradnja sa ljekarima iz Slovenija biće nastavljena i u narednom periodu.

– Nastavićemo sa ulaganjem u kadar, te opremu, sve s ciljem unapređenja zdravstvenog sistema Srpske i nastavka razvoja UKC-a kako bi bili rame uz rame sa centrima u Evropi – izjavio je generalni direktor UKC-a Srpske Vlado Đajić.

Kako je naglašeno, formiran je i instruktorski tim uz pomoć ljekara iz Slovenije jer je potrebno da što veći broj pedijatara prođe ovakavu obuku.

(RTRS – Foto: facebook.com/UKCRS)

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *