Na sjednici 15. januara o zakonu o carinskoj politici

January 2, 2015, 4:45 pm

To je i jedna od obaveza preuzetih Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju.

Prema Prijedlogu zakona, Spoljnotrgovinska komora BiH nadležna je za izdavanje dokaza o nepreferencijalnom porijeklu robe, a Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa biće nadležno za naknadnu kontrolu izdatih dokaza o nepreferencijalnom porijeklu.

Posebnim propisom koji donosi Savjet ministara BiH regulisaće se sva pitanja u vezi sa nepreferencijalnim porijeklom robe.

Na predloženom dnevnom redu je i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o platama i drugim naknadama u sudskim i tužilačkim institucijama na nivou BiH u drugom čitanju, čiji je predlagač Savjet ministara BiH.

Prema zakonu, sudije i tužioci imaju pravo na neto naknadu za godišnji odmor u iznosu od 50 odsto od svoje osnovne mjesečne plate.

Pred poslanicima će se u drugom čitanju naći i Prijedlog zakona o obligacionim odnosima u civilnom vazduhoplovstvu BiH, koji je predložio Ministarstvo komunikacija i transporta s ciljem usklađivanja ove oblasti sa evropskom legislativom.

Usvajanjem ovog zakona BiH će ispuniti još jedan od ključnih uslova iz Multilateralnog sporazuma o uspostavljanju zajedničke evropske vazduhoplovne oblasti.

Na dnevnom redu je i Prijedlog rezolucije o Sutorini, koji je predložio poslanik SDP-a Denis Bećirović.

Bećirović traži da Predstavnički dom ocijeni neprihvatljivim, neutemeljenim i štetnim Prijedlog ugovora o granici između BiH i Crne Gore koji je utvrdio Savjet ministara BiH početkom novembra 2014. godine, a prema kojem bi Sutorina trebalo, voljom organa BiH, trajno da ostane u sastavu Crne Gore.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *