Na Lipi obilježeni dani Vučijačke brigade (VIDEO)

May 21, 2023, 5:30 pm

U Podnovlju i na koti Lipa na Vučijaku održani su “Dani Vučijačke brigade”, kao uspomena na herojsku odbranu prostora koji danas povezuje gradove Doboj i Derventu, te opštine Modriču, Vukosavlje i Brod. Odbranom ovog prostora stvoreni su uslovi za vojnu operaciju “Koridor života”, najslavniju bitku u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Tokom odbrambeno-otadžbinskog rata 184 pripadnika Vučijačke brigade ugradilo je živote u temelje RS, a oko 800 ih je ranjeno. Pogibiju i ranjavanje saboraca nije bilo lako preživjeti, priča Zoran Pavičić, koji je pripadnik Vučijačke brigade bio od njenog osnivanja.

Ova brigada učestvovala je i na ozrenskom ratištu, na kome je poginuo Zoranov stric. Najteže je bilo na koti Lipa – na liniji dugoj tridesetak kilometara koju je Vučijačka brigada branila mjesec dana.

Tokom prva tri mjeseca odbrambeno-otadžbinskog rata 1992. godine na liniji odbrane od Modriče i Doboja, na planini Vučijak, na koti Lipa, zaustavljen je prodor regularnih jedinica Hrvatske vojske i paravojnih muslimansko-hrvatskih snaga iz pravca Broda i Dervente u dubinu srpske teritorije na Trebavi i Ozrenu.

Odbranom ovog prostora stvoreni su uslovi za vojnu operaciju “Koridor života”, najslavniju bitku u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Dani Vučijačke brigade počeli su parastosom i polaganjem vijenaca u spomen-sobi posvećenoj poginulim pripadnicima ove brigade izgrađenoj u Podnovlju. U crkvi Sv. Jovana Vladimira na Lipi služena je liturgija za sve poginule borce Vučijačke brigade.

(TV K3)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *