TV K3

android aplikacija

instaliraj

Na 111. godišnjicu od osnivanja 50.000 radnika “General Motorsa” stupilo u štrajk

Na 111. godišnjicu od osnivanja 50.000 radnika “General Motorsa” stupilo u štrajk

Skoro 50.000 radnika “Dženeral Motorsa” stupilo je u štrajk nakon što su propali pregovori sindikata i kompanije o zaradama i uslova rada, piše CNN. Radnici su stupili u štrajk na 111. godišnjicu osnivanja. Ova kompanija osnovana je 1908.

– Ovo je učinjeno u krajnjoj nuždi i odluka nije bila laka – rekao je potpredsjednik sindikata Teri Dites novinarima u Detroitu.

On je dodao da radnici traže fer zarade, kvalitetno i povoljno zdravstvo, kao i udio u profitu.

Dvije strane odredile su 14. septembar naveče kao krajnji rok za postizanje dogovora.

Ovaj štrajk prvi je ovih razmjera koji pogađa kompaniju “Dženeral Motors“ od 2007. godine. Tada je za dva dana štrajka kompanija izgubila 300 miliona dolara.

Prethodni četverogodišnji ugovor sindikata s kompanijom istekao je ovog vikenda i dvije strane pregovarale su o različitim pitanjima, uključujući visinu zarada, zdravstveno osiguranje, udio u profitu i sigurnost radnog mjesta.

Osim toga, sindikat se bori da kompanija ne zatvori pogone za sklapanje dijelova u Ohaju i Mičigenu.

Ranije danas je 850 radnika “Dženeral Motorsa” stupilo u štrajk.

Iz kompanije tvrde da su njihove zarade i beneficije najbolje u cijeloj industriji, ali da su spremni da pregovaraju sa sindikatom.

U međuvremenu, automobilska industrija Sjedinjenih Američkih Država bilježi pad prodaje i povećanje troškova zbog investicija u električna vozila i smanjenje emisija štetnih plinova.

(Avaz)

TV K3 aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku

Komentarišite

Your email address will not be published.