TV K3

android aplikacija

instaliraj

Mrkonjić Grad: Obilježavanje 24 godine od stradanja Srba u zapadnoj Krajini

Mrkonjić Grad: Obilježavanje 24 godine od stradanja Srba u zapadnoj Krajini
U Mrkonjić Gradu danas će biti obilježene 24 godine od stradanja Srba u zapadnoj Krajini u jesen 1995. godine kada su pripadnici HVO-a i takozvane Armije BiH sa vjekovnih ognjišta protjerali 120.000 Srba iz 13 zapadnokrajiških opština i ubili 1.644 civila i vojnika.

Pomenu će prisustvovati predsjednik Odbora Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova Duško Milunović, delegacija Narodne skupštine u kojoj su potpredsjednik parlamenta Željka Stojičić i poslanik Zoran Tegeltija.

U 11.30 časova biće služen parastos u Kapeli Svetog apostola Marka na pravoslavnom groblju u Mrkonjić Gradu, nakon čega će biti položeni vijenci na spomen-obilježje na mjestu masovne grobnice, saopšteno je iz opštine Mrkonjić Grad.

U 12.30 časova vijenci će biti položeni i na centralno spomen-obilježje poginulim borcima na Trgu srpske vojske, a obraćanje zvaničnika planirano je u 12.45 časova.

Hrvatska vojska sa jedinicima takozvane Armije BiH i Hrvatskog vijeća odbrane napala je u septembru i oktobru 1995. godine 13 zapadnokrajiških opština – Ripač, Petrovac, Drvar, Grahovo, Glamoč, Ključ, Sanski Most, Mrkonjić Grad, Šipovo, Srbobran, Јajce, Kupres i Krupa na Uni.

Na tom području muslimansko-hrvatske snage ubile su 1.644 vojnika i civila i sa vjekovnih ognjišta protjerale 120.000 Srba, opljačkale pokretnu imovinu, a nepokretnu uništile i onesposobile.

Samo na području opštine Mrkonjić Grad uništeno je 1.608 kuća i 700 stanova, a ratna šteta procjenjuje se na 680 miliona KM.

Hrvatske i muslimanske snage za sobom su ostavile pustoš i masovne grobnice.
U Mrkonjić Gradu ekshumirano je 181 tijelo žrtava, među kojima 81 civil, 97 boraca Vojske Republike Srpske, tri pripadnika MUP-a Republike Srpske. Među ekshumiranima je 10 žena.

U manjim grobnicama u toj opštini pronađeno je još 176 tijela civila, pripadnika Vojske i MUP-a Republike Srpske.

U ovoj operaciji učestvovao je i Peti korpus takozvane Armije BiH kojim je komandovao Atif Dudaković, o čemu postoji video-zapis na kojem se vidi kako izdaje naredbu da bude uništeno sve što je srpsko na ovim prostorima.

Iako su poznati nalogodavci i počinioci, za ove zločine još niko nije odgovarao.

(agencije)

TV K3 aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku

Komentarišite

Your email address will not be published.