TV K3

android aplikacija

instaliraj

Možete li biti zdravi iako se borite s prekomjernom tjelesnom težinom

Možete li biti zdravi iako se borite s prekomjernom tjelesnom težinom
Tačnije, analiza petogodišnjih podataka uzetih od 3,5 miliona ljudi, među kojima su se nalazili oni s preniskom tjelesnom težinom, normalnom težinom, prekomjernom težinom i oni koji su pretili, možda je razlog za zabrinutost.

Istraživači su otkrili da čak i ako ljudi nisu imali metaboličke bolesti na početku vođenja evidencije, oni koji su bili gojazni imali su veću vjerovatnoću od onih s normalnom težinom da vremenom razviju zdravstvene probleme. Ti zdravstveni problemi uključuju koronarnu bolest srca, cerebrovaskularnu bolest, zatajenje srca i periferne vaskularne bolesti (poremećaj cirkulacije koji pogađa krvne žile izvan mozga i srca).

Međutim, niko nije potpuno imun na zdravstvene probleme. Istraživači su također otkrili da imati normalnu težinu ne mora nužno eliminirati rizik od metaboličkih poremećaja, poput visokog krvnog pritiska, visokog holesterola i dijabetesa.

Zapravo, deset posto onih s normalnom težinom imalo je barem jedan metabolički problem. S druge strane, bez obzira na težinu, što više srčanih markera imate, veći je i vaš rizik za srčana oboljenja poput srčanih napada, piše Health24.

Istraživanje naglašava važnost redovnih zdravstvenih pregleda i poznavanje vašeg holesterola (ukupnog HDL-a i LDL-a) i triglicerida, krvni pritisak (sistolički i dijastolički) te šećer u krvi. Tada možete raditi sa svojim ljekarom na promjeni životnog stila kako biste poboljšali svoje zdravlje i neutralizirali faktore rizika, bez obzira na to da li gubitak težine treba biti dio plana.

Komentarišite

Your email address will not be published.