“Moramo biti iskreni – pristupanje Ukrajine EU trajaće 15-20 godina”

May 22, 2022, 4:27 pm

Pristupanje Ukrajine Evropskoj uniji trajaće možda decenijama, ako se uzmu u obzir zahtjevi koje treba da ispune države kandidati, rekao je danas državni sekretar ministarstva spoljnih poslova Francuske Klemen Bon.

“Moramo biti iskreni prema njima i prema našim građanima. Ako kažemo da će se Ukrajina pridružiti EU za šest mjeseci, ili za godinu ili dvije, to neće biti istina, jer EU ima određene zahtjeve prema kandidatima. To može da se dogodi za 15 ili 20 godina. Procedura je dugotrajna”, rekao je Bon za Radio Že.

Prema njegovim riječima, ispravno bi bilo da se Ukrajini i drugim zemljama koje traže bliže odnose sa EU, naročito Moldaviji i Gruziji, ponude neke privilegije, prenosi TAS S.

Dok se pristupni proces ne završi, kako kaže, bilo bi dobro da se uspostavi Evropska politička zajednica kao što je predložio francuski predsjednik Emanuel Makron.

Takva zajednica bi Ukrajincima omogućila slobodu kretanja u Evropi, dala im pristup nekim evropskim fondovima da obnove zemlju i ožive privredu, rekao je on i naveo da je to politički projekat komplementaran sa Evropskom unijom osmišljen za zemlje koje teže bližim odnosima sa EU.

Makron je nedavno izjavio da bi Ukrajina mogla dobiti status kandidata po ubrzanoj proceduri, ali da bi njeno pristupanje EU moglo da traje godinama, ako ne i decenijama.

Izvor: Tanjug

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *