Moguće tužbe i blokada rada RAK-a

August 18, 2014, 8:38 am

List podsjeća da procedura postavljanja Kemala Huseinovića na funkciju vršioca dužnosti direktora RAK-a BiH, kome je 2007. godine istekao mandat direktora, nikad nije provedena zakonito i on se na ovoj poziciji nalazi bez zakonske osnove.

Predsjednik Komisije za saobraćaj i komunikacije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Petar Kunić smatra ne samo da Huseinović nelegalno obavlja funkciju vršioca dužnosti direktora, nego da sve odluke o kaznama operaterima i emiterima koje je izrekao u tom periodu mogu biti dovedene u pitanje u sudskom postupku.

“Sada bi stvari trebalo pravno dobro izučiti, ali svi akti koje je potpisivao i donosio u tom svojstvu mogu biti poništeni. To je katastrofalno i neodgovorno i morala bi da postoji nečija odgovornost za takve propuste”, naglasio je Kunić.

“Nezavisne” su u posjedu dva dokumenta Savjeta ministara BiH po kojima je Huseinoviću mandat produžavan, a da za to nije pružena valjana pravna dokumentacija.

Savjet RAK-a, koji je nadležan za predlaganje kandidata za direktora RAK-a, je 27. septembra 2007. godine predložio da se Huseinović imenuje na još jedan mandat, ali je Savjet ministara to odbio i naložio Savjetu RAK-a da u roku od 15 dana raspiše novi konkurs, a da Huseinović do tada obavlja dužnost vršioca dužnosti.

Konkurs nikada nije raspisan, a Savjet ministara ni na sjednici dvije godine kasnije nije uspio izabrati novog direktora.

Ni u jednom od ta dva slučaja nije dostavljena bilo kakva dokumentacija koja pruža pravni osnov za takvu odluku. Iz Savjeta ministara BiH u saopštenju iz 2007. godine je potvrđeno da je Huseinović postavljen za vršioca dužnosti direktora.

U februaru ove godine Savjet RAK-a je prvi put raspisao konkurs, a za direktora je predložio Srđana Rajčevića, sadašnjeg direktora Agencije za informaciono društvo Republike Srpske.

Savjet ministara BiH u zakonskom roku od 30 dana nije iznio primjedbu na prijedlog, što za člana Savjeta RAK-a Miloša Šolaju znači da je Savjet ministara de fakto potvrdio Rajčevića.

“Najbolje bi bilo da se izbor direktora sada smatra kao završena stvar i da se Savjet ministara BiH formalno obavijesti da je Rajčević novi direktor”, naveo je Šolaja.

Predsjednik Savjeta RAK-a Plamenko Čustović smatra da se Savjet ministara BiH eksplicitno treba da izjasni o Rajčevićevoj kandidaturi koja je u Savjetu RAK-a jednoglasno predložena.

“Ne može se smatrati da je Rajčević automatski imenovan jer zakon za imenovanje traži dva uslova – prijedlog Savjeta RAK-a i potvrđivanje Savjeta ministara BiH”, navodi Čustović.

Imenovanju Rajčevića suprotstavio se SDP pod izgovorom da se narušava nacionalni balans, a novi pokušaj imenovanja se očekuje na narednoj sjednici Savjeta ministara BiH 21. avgusta.

 

(Nezavisne novine)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *